Ride en run: hardloper en ruiter samen coronaproof op pad in Eext

„Er is net iets heel naars gebeurd.” Organisator Jessica Huizing van de Ride and Run laat de verslaggever wel even schrikken wanneer ze hem zaterdagochtend rond tien uur ontvangt bij en evenemententerrein van PSV Eext. Het evenement is nog maar net van start gegaan. Is er nu al een ruiter gevallen, een hardloper omver gelopen, een paard met een gebroken been...

Kwajongens

Gelukkig gaat het slechts om de parcoursbordjes die vermoedelijk door kwajongens of -meiden zijn weggehaald. De wedstrijd is even stilgelegd, maar het team van de organisatie is alweer op pad om de route opnieuw te markeren. Vervelend genoeg, maar de ruiters en de lopers kunnen weer op pad.

Een kwartiertje later staat Barry Veldkamp (45) bezweet en al aan de finish. Hij heeft er 13,5 kilometer op zitten terwijl hij van plan was om 10 kilometer te lopen. Ook even verkeerd gelopen dus, terwijl de mensen van de 15 kilometer er 12,5 kilometer op hebben zitten. Nou ja, hij heeft het naar zijn zin gehad.

Het lijkt wel of de lopers een opgejaagd gevoel hebben, als er zo’n paard achter je aan loopt. „Dat is ook zo, maar dat moet ook”, vertelt Veldkamp. „Je wilt een beetje doorlopen.”

Nieuwe ruiter

Het is niet helemaal nieuw voor Veldkamp, want hij heeft in Onstwedde al diverse keren aan een soortgelijk evenement meegedaan. Nieuw is wel de ruiter met wie hij het parcours heeft volbracht, dit is de 14-jarige Patrick Trijbels. Hij vervangt zijn moeder, die last heeft van haar rug.

Patrick zit als een veldheer op zijn pony heeft de rit door de bossen rondom Eext, langs het oorlogsmonument en het Pinetum ‘leuk’ gevonden. Bang dat zijn pony op hol zou slaan en Veldkamp onder de voet zou lopen, was hij niet. „Welnee, daar is-ie veel te lui voor.”

Lol met je knol

Patrick is trouwens ondanks zijn jeugdige leeftijd een geroutineerd ruiter. „Ik zat al op een pony toen ik 2 was. Inderdaad, ik kon eerder paardrijden dan fietsen. Dat kon ik pas toen ik 4 was.”

Zijn moeder die naast hem staat, knikt bevestigend. Ze heeft haar zoon de liefde voor het paardreden bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Het moet vooral leuk blijven, wat haar betreft. „Lol met je knol, dat is het belangrijkste.”

Jessica Huizing is inmiddels de schrik van de verdwenen bordjes weer te boven. Tevreden ziet ze de ruiters en de lopers binnenkomen en vertrekken.

Haar vereniging heeft het evenement georganiseerd omdat een grote wedstrijd er vanwege de coronacrisis niet in zit. Nu lopen de deelnemers op vrij grote afstand van elkaar, na afloop gaan ze vrij snel weer naar huis.

„We trekken hiermee andere deelnemers”, zegt ze. „Mensen die wat minder prestatiegericht zijn.” Het evenement is voor herhaling vatbaar, wat haar betreft. „Hopelijk hebben we volgend jaar wat meer voorbereidingstijd, dan kunnen we meer sponsors werven en leukere prijzen uitdelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu