Coronacrisis: SRV-wagen terug van weggeweest. Mobiele supermarkt brengt Rien Giethoorn uit Noordscheschut bij de mensen thuis

Als één van de laatste der Mohikanen rijdt Rien Giethoorn uit Noordscheschut nog onvermoeibaar met zijn SRV-wagen door Drenthe. Hoe beleeft hij de coronacrisis nu mensen grote behoefte hebben aan bezorgingen aan huis?

De SRV-wagen klinkt misschien als een fenomeen uit een vergane tijd, maar wie goed kijkt ziet ze af en toe nog steeds rijden. Zo ook de mobiele supermarkt van Rien Giethoorn. Al jarenlang rijdt hij door de regio van Hoogeveen om de mensen van hun boodschappen te voorzien. Ook ten tijde van deze coronacrisis gaat zijn werk gewoon door.

‘Sommige mensen durven hun huis niet uit’

„Ik heb het echt een stuk drukker nu. De afgelopen twee weken was een hectische tijd en nu lijkt het zich weer een beetje te stabiliseren.” De huidige drukte doet hem denken aan een strenge winter. „In een forse winterperiode is het bij ons ook altijd druk. Mensen gaan er er niet zo makkelijk uit en ze vinden gemak aan de deur dan heel prettig.”

Niet alleen de toenemende drukte valt hem op, maar ook hoe sommige klanten op het coronavirus reageren. „Sommige mensen durven echt hun huis niet uit. Ze geven mij dan een briefje met de boodschappen en dan moet ik deze voor ze pakken. Anderen durven dan wel weer hun huis uit, maar blijven dan buiten de wagen staan.”

Wat hem opvalt is dat het niet per se ouderen zijn die angst voor het virus hebben. „Het is een mix. Bij de echt oudere mensen valt het wel mee en die lijken wat nuchterder wat dat betreft. Soms moet je juist tegen ze zeggen dat ze wat afstand moeten nemen,” lacht hij.

‘Als ik het krijg, dan krijg ik het’

Aan Giethoorn zelf zal de angst niet liggen, want ook in de SRV-wagen worden de maatregelen van het RIVM trouw opgevolgd. „Normaal komen er drie of vier klanten tegelijk in de wagen en dat zijn er nu maar één of twee’”. Ook is er in de winkel desinfecterend middel aanwezig, is er een scherm bij de kassa gemaakt en staan er kratjes zodat mensen niet te dicht bij de kassa in de buurt komen.

Zelf is hij overigens niet bang om het virus op te lopen. „Als ik het krijg, dan krijg ik het. Krijg ik het niet, dan krijg ik het niet. Ik ben er niet heel angstig voor. Dat zit niet in mijn karakter.”

Contact met klanten

Giethoorn doet het werk inmiddels al 43 jaar. „Hiervoor zat ik op de WO, maar dat boterde niet zo met de leraar,” herinnert Giethoorn zich. In 1977 ging hij aan de slag bij zijn vader, die een rijdende melkwinkel had. „Hij wilde me niet bij de keet hebben rondlopen, dus toen ben ik er een beetje ingerold.” De twee reden allebei met een eigen wagen rond en verdeelden zo het bezorggebied. In 1981 neemt hij het bedrijf van zijn vader over. Sindsdien rijdt hij in zijn eentje rond in de omgeving van Hoogeveen, Fluitenberg en Noordscheschut.

Het leukste aan zijn beroep? „Het contact met de mensen. Bij sommigen kom ik al bijna veertig jaar. Ja, dan bouw je wel een band op. Zo bezorg ik bij een vrouw die in de Morene flat woonde. Zij is nagenoeg blind en zei tegen mij ‘Als jij niet kwam, kon ik hier niet blijven wonen’. Dat zijn toch bijzondere dingen. ”

Hamsteren

De voordelen van dit nauwe contact met klanten kwam tijdens de hamsterperiode ook naar voren. Overigens een belachelijke toestand volgens Giethoorn. „Als je dat ziet, dan denk je toch, wat is dit voor rare toestand. Het voordeel is dat ik zelf contact heb met de klanten en ze kan vragen hoe het met hun voorraad zit. Ik zou dat hamsteren dan ook een beetje in banen leiden. Niet dat de één tien pakken krijgt en de ander niks.”

Het hamsteren viel bij zijn klanten trouwens heel erg mee. Of, nou ja. Een beetje dan. „Normaal kopen ze één pak met koekjes en nu twee. Ja, die lopen best wel hard. Als je thuis zit, neem je waarschijnlijk toch wat vaker één bij de koffie.”

Voorlopig blijft de SRV-wagen van Giethoorn nog vrolijk doortuffen. Over stoppen is hij dan ook absoluut nog niet aan het nadenken. „Zolang mijn gezondheid het toelaat, maak ik mijn periode wel vol! Ik heb er heel veel schik in en het gaat nog goed.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu