Rijden in een klassieke Amerikaan: 'Het is rock-’n-roll' (+video)

Patrick Bouwknegt, Wesley Huisman en Hans van Roon (vlnr) voor hun autobedrijf USA Cars in Assen. Achter hen enkele van de klassieke Amerikaanse bolides waar de nieuwe garage in handelt. FOTO: JASPAR MOULIJN

De liefde voor klassieke Amerikaanse auto’s bracht Hans van Roon en Patrick Bouwknegt ertoe in Assen USA Cars te beginnen. ,,Het is rock-’n-roll.’’

Een nieuwe Toyota rijdt zuiniger, zeker weten. Bovendien is de Jap makkelijker te parkeren en is hij misschien nóg ruimer, binnenin dan. Toch piekeren de mannen van het nieuwe USA Cars er niet over om ook maar een seconde achter het stuur van een Auris of Avensis te kruipen. Geen denken aan.

Grote, klassieke bolides

Voor de onlangs gestarte Asser garagisten, en met hen zo veel andere enthousiastelingen, tellen alleen de Amerikaanse merken. En dan bij voorkeur natuurlijk de grote, klassieke bolides. Daarvan staan bij dit autobedrijf, dat zich helemaal op Amerikanen heeft toegelegd, genoeg in het oog springende exemplaren in de showroom aan de Industrieweg.

Een greep: een lichtblauwe Lincoln Continental Coupe uit 1966, een crèmekleurige Chevrolet Impala van hetzelfde bouwjaar, een grijze Pontiac Chiefstation Station uit 1956 en een Chevrolet Corvette Convertible uit 1975. USA Cars heeft er zo’n 35 in totaal staan. Europese en Aziatische merken zoek je hier tevergeefs.

‘Jukebox-ervaring’

Rijden in een klassieke Amerikaan geeft nu eenmaal een heel bijzonder gevoel, vertelt Hans van Roon van USA Cars: ,,Het is rock-’n’-roll.” Zijn ogen beginnen te schitteren. ,,Het geeft je een gevoel van vrijheid. Marilyn Monroe schiet dan door je hoofd en Elvis Presley. Het is een jukebox-ervaring.”

Robuust

Medewerker Wesley Huisman prijst het unieke design van de bolides en hun robuustheid: ,,Klop maar eens op zo’n motorkap, dan snap je wat ik bedoel: dat is nog ouderwets dik staal. Technisch zijn deze klassiekers relatief simpel, maar degelijk. En je kunt er makkelijk aan sleutelen. Op de snelweg gaat er qua comfort niets boven een Amerikaan. Dan is zo'n wagen net een rijdend waterbed, maar dan wel een met veel pk’s. Het geluid van zo’n ouderwetse V8 is natuurlijk ook iets heel speciaals.”

Volgens Huisman maakt de combinatie van nostalgie, onvergelijkbaar comfort en power de Yanks onder de automobielen voor de liefhebbers zo begerenswaard.

Steeds meer waard

Patrick Bouwknegt, een geboren Drent, staat aan de basis van USA Cars. De afgelopen pakweg tien jaar runde hij aan de overkant van de Industrieweg zijn Patrick Autoservice: een werkplaats, gespecialiseerd in onderhoud van Amerikaanse oldtimers.

Van Roon, die uit Soest komt: ,,Wij kennen elkaar al jaren privé en kwamen tot de conclusie dat het goed zou zijn om, naast het onderhoud, ook klassieke Amerikanen te verkópen. In de VS worden de oldtimers steeds meer waard. Het zijn ware collectibles. Dat heeft onder meer te maken met de populariteit van alle veilingen op tv. Die prijsontwikkeling verwacht ik ook hier. De aanschaf van een klassieke Amerikaanse auto is een goede investering. We hebben nu de krachten gebundeld: Patrick is de rastechneut, ik ben van huis uit marketeer. Sinds augustus zitten we met USA Cars op de nieuwe locatie. Hier beschikken we over een grotere werkplaats met vier ruime bruggen. Aan de straatkant is de showroom.”

Op zoek naar onderdeeltje?

Nu is de ene Amerikaanse bolide de andere niet en volgens Van Roon geldt hetzelfde voor de fans van deze auto’s. ,,Je hebt klanten die er op staan om een deel van het onderhoud zelf te doen. Die vinden het leuk om te sleutelen. Prima! Maar er is bijvoorbeeld ook iemand die alles volledig aan ons overlaat. Hij heeft zelfs zijn auto bij ons gestald en belt zo nu en dan of we de wagen bij hem willen komen voorrijden. Na de rit halen we de auto ook weer bij hem thuis op. Dat kan allemaal bij USA Cars. Wie alleen maar een onderdeeltje zoekt voor zijn auto is hier eveneens welkom. The new standard in the old way of life hebben we dan ook op de voorgevel gezet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu