Rijke Havelter (55) bij politierechter: 'Heb man met pookje gepord, omdat hij mij wilde afpersen'

„Er kwamen twee kerels mijn erf op rijden die er in mijn ogen niet erg fris uitzagen. Ik wilde absoluut niet dat ze uit de auto zouden komen”, verklaarde een 55-jarige man uit Havelte voor de politierechter.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

De Havelter, die naar eigen zeggen behoorlijk rijk is, moest woensdag voor de rechter verschijnen. Hij zou juni vorig jaar een jonge man met een pookje hebben verwond. Het vermeende slachtoffer vond dat de verdachte hem geld schuldig was. „Een week van tevoren had hij mij al bedreigende appjes gestuurd. Die heb ik doorgestuurd aan de politie met het verzoek of ze contact met hem op wilden nemen. Die vent wilde mij afpersen. Ik ben een vermogende man en heb geleerd uit het verleden dat het in dit soort gevallen beter is om de zaak te dempen dan om aangifte te doen.”

Pookje tussen riem gestoken

Volgens de verdachte heeft de politie de bedreiger gewaarschuwd. „Maar dat heeft blijkbaar niet geholpen. Vanuit mijn huis zag ik dat ze mijn terrein op kwamen rijden. De bedreiger zat aan de bijrijderskant. Ik ben voor het portier gaan staan, omdat ik niet wilde dat hij uit zou stappen. Hij zei dat ik 8500 euro moest betalen. Ik zei dat hij weg moest gaan. Onderweg naar de auto had ik een pookje van mijn bureau gepakt en tussen mijn riem gestoken. Toen hij toch wilde uitstappen, heb ik hem een paar keer een por gegeven met dat ding. Ik heb hem helemaal niet hard geraakt. Het is geen steekwapen. Ik kan me niet voorstellen dat ik hem verwond heb.”

De twee mannen, het bleken vader en zoon, zijn uiteindelijk weggereden. De Havelter belde de politie. „Toen hoorde ik tot mijn verbijstering dat ik de verdachte was. Ik zou de jongen verwond hebben. Ik geloof daar helemaal niks van.” Uit het dossier blijkt dat vader en zoon naar het ziekenhuis zijn gegaan. De jongste van de twee had een verwonding in zijn bovenarm die gehecht moest worden. De vader heeft de politie gebeld. Vervolgens is aangifte gedaan tegen de man uit Havelte.

‘Had alarmnummer moeten bellen’

Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan mishandeling. „Hij heeft met een scherp voorwerp geprikt, gepord of gestoken. Er wordt ook letsel bij het slachtoffer aangetroffen en dat is kort nadat beide heren het terrein hebben verlaten.” De officier vindt dat de man direct het alarmnummer van de politie had moeten bellen. Zij eiste een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk.

Zijn advocaat Tineke Pieters noemt het irreëel om te verwachten dat de politie er direct is als iemand belt met de melding dat er twee onfrisse figuren zijn terrein oprijden. „Bovendien woont hij behoorlijk afgelegen.” De advocaat zegt dat het vermeende slachtoffer spullen bij haar cliënt had gestald in een opslagruimte. Die spullen waren nooit betaald en zijn daarom weer opgehaald door de leverancier. De jonge man heeft volgens haar negen maanden vastgezeten en meldde zich kort na zijn vrijlating via de app bij haar cliënt. „En stelde direct een ultimatum.”

Volstrekt onhelder

De politierechter heeft de 55-jarige inwoner van Havelte vrijgesproken. De rechter is er niet van overtuigd dat het op de manier is gegaan, zoals de officier het beschrijft. „Het is zeker dat er een voorwerp was en dat er is gepord. Maar we weten niet hoe het letsel bij de man tot stand is gekomen. Het pookje is niet onderzocht en of dat voorwerp dergelijk letsel zou kunnen veroorzaken, is volstrekt onhelder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu