Rijkswaterstaat gaat 220 populieren langs de A28 kappen bij verzorgingsplaatsen Lageveen, De Panjerd en Zeijerveen

Bomenkap. Foto: ANP

Rijkswaterstaat gaat vanaf 14 februari 220 populieren kappen op drie verzorgingsplaatsen langs de A28. Het gaat om Lageveen, De Panjerd en Zeijerveen.

Door de gevorderde leeftijd van de bomen zijn de toppen van de bomen verzwakt. Dit wordt ook wel takbreuk genoemd. Dat is, zeker in combinatie met harde wind, een veiligheidsrisico voor de bezoekers van de verzorgingsplaatsen. Snoeiwerkzaamheden aan de bomen hebben niet kunnen voorkomen dat de bomen gebreken gingen vertonen.

Verzorgingsplaats Zeijerveen is op 14 februari als eerste aan de beurt. Daar worden circa 43 bomen gekapt. 21 februari volgt Lageveen, waar ongeveer 92 bomen het veld moeten ruimen. De werkzaamheden bij De Panjerd beginnen op 28 februari. Daar kapt Rijkswaterstaat circa 86 bomen.

Boomdeskundige

Ter plaatse wordt door een boomdeskundige gekeken naar de staat van de bomen, waardoor er meer of minder populieren worden gekapt. De verzorgingsplaatsen worden tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer. Een verkeersregelaar zal het aanwezige verkeer over de juiste banen leiden.

De pomp en de rest van de verzorgingsplaats wordt 1 nacht afgesloten. Het Fastned station wordt meerdere dagen afgesloten. Volgens de Wet Natuurbescherming zijn populieren uitgezonderd van een herplantplicht. Op de verzorgingsplaatsen worden daarom geen nieuwe bomen geplant.

Nieuws

menu