Risico natuurbranden in Drenthe te groot: meerdere gemeenten verbieden paasvuren

Meerdere gemeenten in Drenthe blazen de paasvuren af. De Veiligheidsregio Drenthe heeft het natuurbrandrisico in Drenthe verhoogd naar fase 2.

De gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld gaan de paasvuren op eerste en tweede paasdag verbieden. In Aa en Hunze gaat het om zestien paasvuren op de twee dagen. Burgemeester Ton Baas van die gemeente moet daar nog wel formeel een klap op geven.

In Borger-Odoorn gaan vier van de elf geplande paasvuren niet door. Het gaat om de paasvuren in Exloo, Valthe, Bronnegerveen en Odoorn. De initiatiefnemers daarvan zijn door de gemeente op de hoogte gesteld.

In de gemeente Westerveld hebben drie organisatoren van paasvuren zelf besloten het vuur af te gelasten. Het gaat hier om de vuren in Wittelte, Diever en Lheebroek. Zie voor een actueel overzicht van de paasvuren de interactieve kaart onderaan de pagina.

Gemeente De Wolden heeft vandaag laten weten aan de organisaties van de paasvuren in Ruinen, Veeningen, De Wijk, Ansen en Echten dat ze niet voldoen aan de gestelde eisen die bij de nieuwe risicofase horen. Deze zijn dus afgelast.

Gemeenten verstrekken de vergunning voor paasvuren en besluiten of deze aangestoken mogen worden of niet. Vanaf 12.00 uur zitten meerdere Drentse gemeenten met elkaar aan tafel om de stand van zaken te bespreken. Nadat dit bekend is geworden, heeft Coevorden laten weten het verbod in te trekken, in afwachting van het besluit uit het overleg. In eerste instantie had Coevorden een streep gezet door de vuren.

Rietgedekte gebouwen

Later vandaag laten zij weten wat ze gaan doen met hun paasvuren. Veiligheidsregio Drenthe adviseert gemeenten paasvuren niet toe te staan die dichter dan 500 meter bij een natuurgebied of dichter dan een kilometer bij rietgedekte gebouwen liggen. In Aa en Hunze is dat bij alle zestien vuren het geval.

Nagenoeg alle paasvuren liggen binnen de gevarenzone. ,,Er bestaat grote kans op vliegvuur. Dat kan honderden meter verder neerkomen”, zegt Dirk van Dijken van de Veiligheidsregio Drenthe.

Strengere eisen

De droogte van de afgelopen periode en de zonnige weersvoorspellingen voor komende paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Drenthe doen besluiten om het risico op brandgevaar woensdag te verhogen van fase 1 naar fase 2.

Dit wordt versterkt door een oostelijke wind gecombineerd met een lage luchtvochtigheid. ,,Gezien de weerverwachtingen voor komende week zal de natuur snel verder uitdrogen. Tot en met het Paasweekeinde wordt er geen neerslag verwacht", meldt bijvoorbeeld de gemeente Borger-Odoorn. In de provincie Groningen en Friesland is ook opgeschaald naar fase 2.

Opruimen

De verschillende gemeenten overleggen nu hoe om te gaan met de paasbulten vol met takken en struiken die er al liggen. Zo wordt er aan gedacht om die de komende twee dagen door de gemeenten af te voeren. Ook is er het plan om de deuren van verschillende afvalbrengstations op goede vrijdag open te gooien. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nu nog onbekend.

De gemeenten Tynaarlo en Noordenveld hebben dat al wel besloten. Voor inwoners uit die gemeente die takken hebben opgespaard voor de paasbult is de milieustraat extra geopend op vrijdag 19 en zaterdag 20 april (van 09.00 tot 16.00 uur in Tynaarlo). Het brengen van dit snoeiafval is gratis. In Noordenveld gaat het brengstation ook op 4 mei nog open voor takken.

Emmen gaat in overleg

De gemeente Emmen gaat met vijf organisatoren van paasbulten in overleg om te kijken of en hoe de paasbulten veilig kunnen branden tijdens het paasweekend. Deze 5 - Emmen kent er in totaal 21 - vallen onder code oranje omdat ze dicht bij bebouwing en/of natuurgebieden staan. Door de droogte is er een verhoogd risico op natuurbranden.

Burgemeester Eric van Oosterhout: ,,We gaan proberen of we alle paasvuren door kunnen laten gaan, maar het moet wel verantwoord zijn.''

Zoals het nu lijkt, kunnen de overige 16 paasvuren gewoon doorgaan. De gemeente blijft samen met de brandweer en organisatoren de situatie de komende dagen in de gaten houden.

De vijf locaties, waar overleg over komt, zijn: Beekweg in Schoonebeek, Westersebos in Schoonebeek, Weidewaard/Veenhoekweg in Klazienaveen, 1 Kruisdiep in Nieuw-Weerdinge en Roswinkelderstraat in Roswinkel. Later deze week wordt bekend of het veilig genoeg is om deze paasbulten aan te kunnen steken.

Dit bericht wordt, als er nieuwe informatie is, aangevuld.

Nieuws

Meest gelezen

menu