Robin (17) uit Emmen hoopt op een hulphond: 'Waarom heeft iemand met een fysieke beperking recht op hond en iemand met ernstige mentale problemen niet?'

Robin Knegt (17) uit Emmen heeft al flink wat voor de kiezen gehad in haar jonge leven. Ze kampt met ernstige psychische klachten. Een hulphond zou kunnen helpen, maar die wordt niet vergoed.

Robin Knegt (17).

Robin Knegt (17). Foto: Eigen foto.

De komende drie weken brengt Robin door in een kliniek. Daar volgt ze intensieve traumabehandelingen. Een heftig pestverleden, de moeilijke scheiding van haar ouders, ruzies met haar stiefvader. Ze vindt het moeilijk om die situaties uit het verleden tot in detail te omschrijven. Ze wil geen mensen in een kwaad daglicht zetten. ,,Maar geloof me als ik zeg dat het met veel verdriet, eenzaamheid en spanning gepaard is gegaan.”

PTSS, autisme, depressies en suïcidaliteit

Ze is gediagnostiseerd met met Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), is autistisch, kampt met een zware depressie en voelt zich vaak suïcidaal. Eerder dit jaar zat ze al eens zes weken in een kliniek vanwege haar depressie. ,,Ik werk keihard aan mijn problemen maar het lukt steeds nét niet. Dan vervalt mijn vertrouwen in de behandeling en ben ik terug bij af”, vertelt ze.

Robin is gek op dieren. Aan het Terra College volgt ze de opleiding Dierverzorging. Ze heeft een bijzondere connectie met haar hond Abel, een Leonberger. ,,Abel reageert heel erg op mij. Als ik me gestrest voel, gaat hij piepen. Dat haalt mij uit die stresssituatie. Het zette mij aan het denken: als Abel dit effect op mij heeft met zoiets kleins, wat kan een getrainde hulphond dan betekenen?”

‘Mijn vertrouwen in dieren blijft altijd’

Abel kan niet opgeleid worden als hulphond. Hij is veel te groot, heeft het daardoor snel te warm en is te oud om te trainen. Begin dit jaar ondertekenden haar arts, psycholoog en orthopedagoog een aanbevelingsbrief voor de aanvraag van een hulphond. Robin: ,,Zij denken dat een hulphond mij kan helpen. Waar mijn vertrouwen in behandelingen soms wegvalt, blijft mijn vertrouwen in dieren altijd.”

In volle, drukke ruimtes blokkeert ze volledig. Te veel prikkels. Een hulphond neemt dan letterlijk het voortouw door haar naar de uitgang te trekken. Een gespecialiseerde hulphond signaleert stress bij z’n baasje nog voordat die dat zelf voelt. Het openbaar vervoer is voor Robin zo’n stressvolle situatie. Bussen die af en aan rijden, drukte, veel beweging: een hond haalt z’n baasje uit de stress. Een kop op een schoot, luid piepen: signalen waarmee de hond zegt ‘baasje, je moet hier nu weg’.

‘Van mij hoeft het leven vaak niet meer, maar voor een hond moet ik er altijd zijn’

Robin: ,,Wat voor mij ook belangrijk is: een hond geeft weer een doel in het leven. Van mij hoeft het leven vaak niet meer, maar voor een hond moet ik er altijd zijn. Hij rekent op mij. Als hij moet eten, moet ik dat ook. Een hond zorgt voor dagstructuur.”

Verzekeraars in Nederland vergoeden alleen ADL-hulphonden. Dat zijn hulphonden voor doven en mensen met een ernstige lichamelijke beperking. ,,Alle hulpverlening die ik nu krijg kost tien keer meer dan een hulphond, mijn artsen zeggen dat een hond kan helpen. Uiteindelijk draait het alleen maar om geld.”

Dat vindt Robin niet uit te leggen. ,,Psychische problemen worden altijd weggecijferd. Er heerst al zo’n taboe op en dan wordt er ook nog eens zo mee omgegaan. Waarom heeft iemand met een fysieke beperking wel recht op een hond en iemand met ernstige mentale problemen niet?”

Crowdfunding

Een gespecialiseerde hulphond, door professionals getraind op de specifieke behoeftes van Robin, is niet goedkoop. Zo’n 16.000 euro moet je ervoor neertellen. Ze is een crowdfunding * gestart en is al ruimschoots over de helft. ,,Op dit moment heb ik 10.850 euro binnen. Hulphondorganisatie VOM Falorie is al voor mij aan het kijken of er een geschikte match is met een hond.”

Binnenkort springt het Terra Collega en haar leerlingen voor haar in de bres. ,,We gaan nog een veiling houden met school. We krijgen bonnen van bedrijven die we mogen verloten en je kunt bieden op een dag tuinonderhoud, een workshop koken en een workshop bloemschikken. Dat mijn medeleerlingen dit voor me organiseren is echt ontzettend lief.”

* Robin is voor haar crowdfunding overgestapt op een nieuw platform. De eerste crowdfunding, waar ruim 6.000 euro op binnen kwam is hier te vinden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu