Rode Baretten uit Assen verwelkomen nieuwe commandant. Luitenant-kolonel Pieter Grijpstra draagt vaandel over aan Laurens van Leussen

Luitenant-kolonel Pieter Grijpstra draagt vaandel over aan Laurens van Leussen. Foto: Ministerie van Defensie

Op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen droeg luitenant-kolonel Pieter Grijpstra vrijdag het commando over 13 Infanteriebataljon RSPB (11 Luchtmobiele Brigade) over aan ranggenoot Laurens van Leussen.

Het bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade kende een bijzondere periode onder leiding van de overste Grijpstra. Zo gingen zijn mannen op uitzending naar Irak en oefenden ze op uitdagende plekken, maar leverden ze ook Covid-hulp toen dat hard nodig was, bijvoorbeeld in Curaçao.

De overste sloot zijn speech af met een dankwoord richting zijn eenheden, wat de bijzondere band binnen het bataljon kenmerkt. Hij vertrekt naar het ministerie in Den Haag, waar hij een beleidsfunctie zal vervullen.

Diverse functies

Het commando wordt overgenomen door luitenant-kolonel Laurens van Leussen, geen onbekende van de Stoottroepen, zoals het bataljon beter bekend staat. Hij draaide eerder functies in Assen, en was hiervoor werkzaam op het hoofdkwartier van 11 Luchtmobiele Brigade dat in Arnhem staat. ‘De eenheid heeft mij als jonge leider in diverse functies gevormd. Ik kijk er naar uit om verder te bouwen aan deze unieke, snel inzetbare gevechtseenheid’, aldus van Leussen in een persbericht.

11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht. Ze zijn gespecialiseerd in het optreden vanuit de lucht op het land, met helikopters en vliegtuigen. Kenmerkend is de Rode Baret: een internationaal herkenningsteken voor luchtlandingstroepen, die enkel na het voltooien van een zware opleiding uitgereikt wordt.

De eenheid wordt veelvuldig ingezet met als meest recente locaties Afghanistan, Jordanië, Curaçao én tientallen ziekenhuizen in ons eigen land in het kader van de bestrijding van de coronapandemie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu