Roden krijgt buurtwacht Whatsapp

Buurtwacht Whatsapp. FOTO ARCHIEF DVHN

In Roden en Nieuw-Roden start een WhatsApp-buurtwacht. Die moet onder meer het aantal inbraken in wijken verminderen.

In Roden en Nieuw-Roden start een WhatsApp-buurtwacht. Die moet onder meer het aantal inbraken in wijken verminderen.

Borden
Rond de Hofsteden in Roden en in Nieuw-Roden komen borden te hangen dat inwoners de boel in de gaten houden via het sociale medium. Via een zogeheten WhatsApp-alert stellen bewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties in hun wijk.

De politie ondersteunt het initiatief en instrueert de buurt wat men wel en vooral niet moet doen. Zelf inbrekers aanhouden kan soms niet verstandig zijn. De gemeente stelt de bordjes beschikbaar. Het initiatief krijgt een vervolg in Norg waar op 9 maart een training wordt gegeven.

In Roden heeft de politie bijeenkomsten gehouden met Burgernet, waarbij via een bericht op de mobiele telefoon de hulp van burgers wordt ingeroepen. Die oefeningen waren erg succesvol.

Inbrekers mijden buurten
Het project in Roden is niet nieuw. Andere plaatsen hebben al ervaring opgedaan met WhatsApp-alert. In de Asser wijk Marsdijk is het aantal inbraken flink afgenomen sinds de invoering van de buurt-WhatsApp.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat inbrekers buurten mijden waar bewoners elkaar via WhatsApp waarschuwen voor verdachte personen. In Tilburg, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht, leidde dit tot een halvering van het aantal inbraken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu