Rodenaar lichtte belastingdienst op met nep-gronddeal

Foto: Archief DvhN ANP

De Belastingdienst is voor honderdduizenden euro's opgelicht door de failliete zorgondernemer Lex de Lange (62) uit Roden met een grondtransactie die nooit plaatsvond.

De 62-jarige ondernemer – in een grijs verleden nog belastinginspecteur – is al sinds 2008 bezig om in Boxmeer (Noord-Brabant) een ultramodern, privaat gefinancierd oncologisch ziekenhuis te bouwen. Dat zou twee jaar geleden al moeten draaien maar is er nog steeds niet. Er zijn grote twijfels of het ziekenhuis er ooit nog komt.

De Lange werd onder meer bekend met zijn jarenlange pogingen om scienceparken, onder meer in Groningen, uit de grond te stampen. Inmiddels wordt hij beschuldigd van grootschalige btw-fraude.

Meer dan zes ton btw kreeg hij terug

De Rodenaar vroeg volgens de curator btw terug voor een grondtransactie met de gemeente Boxmeer die nooit plaatsvond. Het gaat om de grond waar Hansa Oncology Clinics – het private kankerziekenhuis – op gebouwd zou worden. De Lange zou die grond kopen van de gemeente Boxmeer voor 3,3 miljoen euro. Han Luijters van de gemeente Boxmeer bevestigt tegenover Dagblad van het Noorden dat die grond nooit is gekocht door De Lange. Er is wel een intentieovereenkomst gesloten met de gemeente.

Uit een faillissementsverslag blijkt dat De Lange 611.387 euro btw terugvroeg met zijn holding 3C Clinics Holding BV van de Belastingdienst. De fiscus betaalde hem dit ook. Hoe de zorgondernemer de fiscus misleidde, blijft onduidelijk. De Belastingdienst wil niet ingaan op individuele zaken, laat een woordvoerder weten.

Minimaal 7,8 miljoen euro schuld

3C Clinics Holding werd ook gebruikt om geld door te sluizen naar andere bv's van de zorgondernemer. Dit gebeurde dan onder de vlag van haalbaarheidsstudies voor het nog te bouwen oncologisch kankercentrum. Maar curator Saskia van Ges-sel uit Veendam laat weten dat ze nergens stukken of rapporten heeft gevonden die er op wijzen dat deze haalbaarheidsstudies of advieswerk zijn gedaan.

De Lange wordt verdacht van grootschalige fraude. Zes bv's en holdings van de 62-jarige zijn al failliet verklaard. Er ligt een schuld van minimaal 7,8 miljoen euro. Curator Saskia van Gessel, belast met de afwikkeling van de zaak, houdt de Drentse ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor die schulden. Ze stuitte op een web van duistere geldtransacties en een kerstboom aan bv's.

'Advieskosten'

De curator beschuldigde De Lange eerder ook al van een andere vorm van grootschalige btw-fraude. Hij en enkele zakenpartners zouden jarenlang ‘advieskosten' voor de komst van het kankerziekenhuis hebben gefactureerd aan eigen bv's à 425 euro per uur, veertig uur per week. Ook daar werd, ten voordele van hemzelf, fraude met btw gepleegd.

Curator Van Gessel bereidt, met financiële steun van de fiscus, momenteel een rechtszaak tegen De Lange voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu