Roderwolde wil van het gas af

Woldzicht te Roderwolde Foto: cornee sparidaens

De inwoners van Roderwolde willen van het gas af. Hiervoor heeft de gemeente Noordenveld in samenwerking met de inwoners een subsidieaanvraag ingediend bij het fonds voor Proeftuinen.

Het is de bedoeling om de hele omgeving van het Leekstermeer aardgasvrij te maken. De gemeente Westerkwartier heeft voor de omgeving Lettelbert en Oostwold eenzelfde soort plan ingediend. Proeftuinen is een project waarbij inwoners zelf onderzoeken hoe hun wijk van het gas af kan.

Inwoner pakten het zelf op

De inwoners van Roderwolde hebben zelf het initiatief genomen om mee te doen met het project. In het plan zijn allerlei alternatieven bedacht voor aardgas. Zo moet er thermische energie opgewekt worden met oppervlaktewater en zijn er oplossingen om elektriciteit op te wekken. Wethouder Kirsten Ipema van Noordenveld is trots op de inwoners van Roderwolde. ,,Het mooiste is dat de mensen het zelf hebben opgepakt.’’

Noordenveld is één van de 71 gemeenten die zo’n aanvraag heeft ingediend. In september of oktober wordt bekend of de subsidie wordt gehonoreerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu