In memoriam: Roel Blaauw, de Emmenaar die 336 uur non-stop plaatjes draaide

In 1970 verbrak hij het wereldrecord non-stop plaatjesdraaien. Vrijwel meteen daarna kwam hij opnieuw landelijk in het nieuws vanwege een veelbesproken foto in weekblad Panorama. In zijn woonplaats Emmen overleed deze week de markante voormalige discjockey Roel Blaauw. Hij werd 72 jaar.

Roel Blaauw, voormalig diskjockey van de roemruchte Emmer koffiebar Tin Pan Alley.

Roel Blaauw, voormalig diskjockey van de roemruchte Emmer koffiebar Tin Pan Alley. Foto: Jan Anninga

Noem de naam van voetballer Rob Rensenbrink en iedereen denkt aan zijn schot op de paal in de slotfase van de WK-voetbalfinale in 1978. Zoals Rensenbrink geassocieerd werd met een jammerlijk mislukte doelpoging, zo werd Emmenaar Roel Blaauw altijd herinnerd aan die ene spraakmakende foto in weekblad Panorama.

Hij liet zich in 1970 te midden van andere Emmer jongeren fotograferen op het graf van dokter Hospers. In de ene hand had hij een legerhelm en in de andere hand een microfoon.

Het blad lag nog maar net in de winkel of heel Emmen was in rep en roep. Nabestaanden van de in 1949 overleden huisarts dienden klachten in bij de politie, net als verzets- en veteranenorganisaties. ,,Van een held was ik opeens een verguisde figuur, een grafschenner’’, zo blikte Blaauw in 2007 terug.

‘Zeker vijftien banen misgelopen’

De Emmenaar, zoon van een politieman, kreeg een boete voor onbetamelijk gedrag en werd als diskjockey geschorst door ‘zijn’ koffiebar Tin Pan Alley. Maar daarmee was de ellende nog niet voorbij. De foto achtervolgde Blaauw zijn hele leven. ,,Ik ben er zeker vijftien banen door misgelopen.’’

Roel Blaauw was een van de mensen die aan de wieg stond van Tin Pan Alley in Emmen. De koffiebar, een afgedankte houten pluimveehal, stond tussen de twee kerkhoven in het centrum. Blaauw, die destijds ondanks zijn lichaamsgewicht van 216 kilo consequent Roeltje Blaauw werd genoemd, hielp mee met de bouw en werd er diskjockey.

„Niet alleen in de avonduren, juist ook ’s middags. Tussen 12 en 2 uur was er altijd sprake van topdrukte, vanwege de scholieren. Die stonden stonden dan net zo lang te dansen tot de leraren kwamen, om hen weer naar school te krijgen.”

Met een transistorradiootje onder het kussen

Blaauw haalde via platenzaak Hemmes in Groningen de nieuwste muziek naar Emmen. „Dan hoorde ik iets interessants voorbij komen op de zeezenders, waar ik altijd met een transistorradiootje onder het kussen naar luisterde.’‘

,,Hemmes importeerde het voor mij vanuit Londen. Iedere vrijdag werden de nieuwe elpees in de Gadobus gezet. Op het oude busstation van Emmen kon ik dan mijn nieuwste aanwinsten ophalen. Zo liepen we soms zes, zeven weken voor op de hitparades.”

Het was ook de tijd van vreemde recordpogingen. Zoals: zo lang mogelijk achter elkaar plaatjes draaien, met telkens ook de aan- en afkondiging van de discjockey. Blaauw waagde een poging. ,,Mijn eigen huisarts kwam iedere dag langs. Ik had een speciaal dieet.’‘

,,In het keukentje van Tin Pan Alley was een bad neergezet, met binnen handbereik een waslijn met aan de wasknijpers elpees. Zo kon ik ook vanuit bad plaatjes blijven draaien. Hazenslaapjes deed ik bij muziekstukken die 20 minuten duurden, één kant van een elpee. Als de naald dan bijna aan het einde van de groef zat, maakte iemand me weer wakker.’’

Grafstenen afgedekt met platenhoezen

Blaauw hield het, ook mede dankzij opera-lp’s van Verdi, welgeteld 336 uur vol. De Emmenaar stond in alle kranten. Niet lang daarna was dat weer het geval, met de al genoemde foto op het graf van dokter Hospers.

Volgens Blaauw was het nooit de bedoeling om iemand te kwetsen. De jongeren wilden alleen aandacht vragen voor hun penibele huisvesting, een afgedankte houten eierhal tussen twee kerkhoven.

De grafstenen waren voor de foto afgedekt met platenhoezen. Met uitzondering van die ene, van dokter Hospers. „Uitgerekend de man die mij ter wereld heeft geholpen. De hoezen op zijn graf lagen niet helemaal goed, zodat zijn naam nog viel te lezen. Van opzet was totaal geen sprake.”

Blaauw kwam in Emmen nergens meer aan de bak en ging in Groningen in de horeca aan het werk. In Groningen rondde hij ook een opleiding voor bezigheidstherapeut af. ,,Maar waar ik ook solliciteerde, ik kwam nergens aan de bak.’’ Spijt van de veelbesproken foto had Blaauw volgens eigen zeggen nooit. ,,Geen seconde. We werden verkeerd begrepen.’’

In 1986 keerde Blaauw met zijn vrouw en kinderen terug naar Emmen. Daar kon hij aan de slag als beheerder van jeugdsoos Octopus. Later werd hij afgekeurd vanwege hartproblemen Als vrijwilliger was hij jarenlang betrokken bij het muziekfestijn Sixties Nacht Emmen. Roel Blaauw, die sinds enige tijd ernstig ziek was, laat een vrouw en drie kinderen achter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu