Roemeen cel in voor strooptocht door Drenthe en Friesland

Voor een serie winkeldiefstallen in Sneek, Oosterwolde en Zuidwolde moet een 22-jarige Roemeen vier weken de cel in.

De man werd samen met een 17-jarig meisje uit Roemenië en een 31-jarige Roemeense man op 2 maart aangehouden in een hotel in Oosterwolde. Een week daarvoor was in een drogisterij in het Drentse Zuidwolde parfum en cosmetica gestolen. De diefstal was vastgelegd op een beveiligingscamera en via social media gedeeld. De hotelier in Oosterwolde herkende zijn gasten op die beelden en belde de politie.

In de hotelkamer lag een grote hoeveelheid gestolen goederen. Met name cosmetica, parfum en kleding was buit gemaakt. Ze waren in Nederland op vakantie, stelde de Roemeen tegen de rechter in Assen. Die geloofde hier geen woord van. De rechter dacht meer aan ‘mobiel banditisme’. Die term die wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende groepen die zich schuldig maken aan onder meer winkeldiefstallen, skimming, oplichting of zakkenrollerij.

Er was echter onvoldoende bewijs dat de winkeldiefstallen in Friesland en Drenthe in een samenwerkingsverband waren gepleegd. En deelname aan een criminele organisatie was niet ten laste gelegd. De oudste Roemeen en het meisje hadden de diefstallen ontkend. Hun zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Alleen de twintiger erkende een klein deel van de diefstallen. De auto waarin de drie rondreden stond op naam van deze Roemeen. Omdat de man niet eerder met justitie in aanraking is geweest, ook niet in zijn geboorteland, kreeg de man voor deze keer het voertuig terug. ,,Mocht u nog eens Nederland willen bezoeken om te tulpen te bekijken, dan bent u welkom. Voor het plegen van diefstallen niet", besloot de rechter.

Nieuws

Meest gelezen

menu