Roemloze aftocht Emmer leeuw Zulu

Roemloze aftocht Emmer leeuw Zulu

De veelgeplaagde Emmer mannetjesleeuw Zulu verhuist niet mee naar het nieuwe dierenpark Wildlands.

Het dier, dat regelmatig werd aangevallen door twee leeuwinnen, gaat morgen op transport naar Schotland. Zulu krijgt een plek in het Safari & Adventure Park Blair Drummond.

Vrouwelijk geweld

Vanuit dit Schotse park komt mannetjesleeuw Dudley naar Emmen. Het Emmer dierenpark hoopt met deze ruil orde op zaken te stellen in de leeuwengroep. Al geruime tijd is het niet Zulu, maar leeuwin Brandy die in Emmen de lakens uitdeelt. Geregeld zette de flink uit de kluiten gewassen Brandy de aanval in, daarbij geholpen door haar zus Tia.

Tegen zo veel vrouwelijk geweld kon Zulu niet op. Omdat heibel tussen leeuwen slecht kan aflopen, ging de leeuwengroep de laatste tijd steeds in wisselende samenstelling naar buiten. Ook zat Zulu geregeld alleen in een afzonderlijk buitenverblijf.

Vier leeuwtjes

Zulu en beide leeuwinnen wonen sinds 2011 in Emmen. Zulu kwam uit het Franse Thoiry Zoo, Brandy en Tia hadden het Engelse Safaripark Woburn als vorige verblijfplaats. De eerste ontmoeting tussen het mannetje en beide zussen verliep bepaald niet zachtzinnig. De koning der dieren kreeg er flink van langs, maar na wat geblaas en een paar robbertjes vechten keerde de rust terug. Tia stond toe dat Zulu haar dekte en dit leverde het park in april 2013 vier jonge leeuwtjes op. De drie dochters Aisha, Lula en Dalilia zijn nog in Emmen. Zoontje Timba vertrok in december 2014 naar een dierentuin in Singapore. Dit om botsingen tussen vader en zoon te voorkomen.

Het dierenpark is er nooit achter gekomen waarom het gezag van Zulu vorig jaar in zo'n rap tempo afbrokkelde.

Nieuws

Meest gelezen

menu