Roemloze aftocht dreigt voor Zulu

Roemloze aftocht dreigt voor Zulu. Foto archief Jan Anninga

De veelgeplaagde Emmer leeuwenkoning Zulu verhuist mogelijk niet mee naar het nieuwe dierenpark Wildlands.

De veelgeplaagde Emmer leeuwenkoning Zulu verhuist mogelijk niet mee naar het nieuwe dierenpark Wildlands.

De Emmer dierentuin onderzoekt of zij met een ander Europees dierenpark een mannetjesleeuw kan ruilen. Zulu is zijn leven niet zeker als hij in Emmen in één verblijf bivakkeert met de zussen Brandy en Tia. Het afgelopen jaar zette de flink uit de kluiten Brandy geregeld de aanval in, daarbij geholpen door Tia.

Alleen
Tegen zoveel vrouwelijk geweld kan de Emmer mannetjesleeuw niet op. Om die reden gaat de leeuwengroep steeds in wisselende samenstelling naar buiten. Ook zat Zulu geregeld alleen in een afzonderlijk buitenverblijf.

De laatste keer dat het park probeerde om de drie hoofdrolspelers van het conflict te herenigen, bleek de vrede nog altijd niet te zijn getekend. ,,Om die reden bestaat de kans dat Zulu niet naar Wildlands gaat'', zegt woordvoerder Wijbren Landman.

Inteelt
Door Zulu te ruilen met een mannetjesleeuw uit een ander dierenpark, kan bovendien inteelt worden voorkomen. De Emmer leeuwengroep telt ook nog drie dochters van Zulu en Tia. Zij werden in april 2013 geboren. De vrijage tussen Zulu en Tia leverde ook nog een zoon op. Dit dier verkaste in december 2014 naar een dierenpark in Singapore. Dit gebeurde om botsingen tussen het mannetjesleeuwtje en Zulu te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Wildlands
menu