'Rollend' over het Pieterpad voor het goede doel

De 33-jarige Nienke Leenman uit Aalden gaat dit voorjaar met rolstoel en hulphond het Pieterpad afleggen. Daarmee zamelt ze geld in voor de hulphondenschool CLiCK.

Nienke Leenman gaat met rolstoel en hulphond het Pieterpad afleggen.

Nienke Leenman gaat met rolstoel en hulphond het Pieterpad afleggen.

Het Pieterpad van Zuid-Limburg naar Noord-Groningen afleggen, maar dan in een rolstoel en met hulphond. Een tocht van ruim vijfhonderd kilometer die Nienke Leenman uit Aalden vanaf 30 maart gaat rollen met een gewone rolstoel, waarin het aankomt op spierkracht. En dat allemaal voor een goed doel: de Stichting CLiCK tussen mens en hulphond.

Drie weken

Drie weken denkt Nienke over de tocht te doen. Naast haar draaft al die tijd haar vier jarige hulphond Regido. Met deze hond heeft zij zelf destijds een training gevolgd via de hulphondenschool van CLiCK. Een school waar niet alleen de hond wordt getraind, maar baas en hond leren een team te vormen. Een kostbare opleiding die niet voor iedereen is weggelegd.

Sinds dit najaar traint Nienke intensief voor deze monstertocht. Ze voert haar dagelijkse tochten op tot 25 kilometer. De afstand die ze straks per dag moet afleggen op het Pieterpad. Haar voorbereidingen gaan verder. Ze heeft onder meer Regido door een dierenarts lichamelijk laten onderzoeken. Als er iemand niet moet instorten, dan is dat wel haar hond, vindt Nienke. Regido is haar steun en toeverlaat. ,,Door hem is het mogelijk dat ik die tocht kan rollen”.

Spierzenuwaandoening

Sinds haar twaalfde is Nienke door een spierzenuwaandoening gekluisterd aan een rolstoel. ,,Zomaar, ineens. Ik heb daarin gewoon pech gehad”, zegt ze. Ze is nooit bij de pakken neer gaan zitten. Met haar broer beoefende Nienke tot 2011 op het hoogste niveau rolstoeldansen. Door de aandoening is haar energieverbruik beperkt. En legt Nienke haar focus op wat ze nog wel kan.

Dat laatste is nu geld inzamelen voor de hulphondenschool de CLiCK. ,,Ik heb met mijn grote mond geroepen dat ik vijfduizend euro bijeen sprokkel.’’ Hoe ze dit gaat doen? In elk geval hebben ‘meelopers’ toegezegd voor honderd euro per dag de tocht met Nienke en haar hond mee te wandelen. Ze hoopt op het binnenhalen van donaties. Via social media zoals Facebook wordt haar tocht wereldkundig gemaakt. En onderweg wil Nienke zorgen voor activiteiten en demonstraties. ,,Om de aandacht te vestigen. Want elke euro is er weer één”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu