Romy Pomper uit Hijken wordt 20 in 2020: 'Kinderen motiveren om meer te bewegen'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Romy Pomper uit Hijken.

Romy Pomper uit Hijken.

Romy Pomper uit Hijken. Foto: Corné Sparidaens

Richting de gymzaal

,,Sporten vind ik belangrijk. Ik ben eigenlijk altijd al bezig geweest met bewegen. Nadat ik de mbo-opleiding Sport en Bewegen had afgerond, ben ik vorig jaar september begonnen met de ALO in Groningen, om sportleraar te worden. Ik wist na mijn mbo-opleiding niet goed wat ik wilde.

Over de ALO twijfelde ik ook, maar dat sloot aan bij mijn vooropleiding. Ik wilde het een kans geven, maar ik werd er ongelukkig van. De opleiding leek erg op Sport en Bewegen. In feite moest ik opnieuw beginnen, maar dan op het hbo. Op het mbo had ik al veel ervaring opgedaan met lesgeven.

Dat was leuk, maar ik wilde het niet nog eens vier jaar doen en daarna de rest van mijn leven. Als je ALO doet, word je toch opgeleid richting de gymzaal en dat trok me niet meer. In januari ben ik gestopt.”

Fysiotherapie

,,Dat voelde wel een beetje als falen in het begin. Ik wilde juist zo graag studeren en nu lukte het niet. Maar achteraf gezien is stoppen verstandig geweest. Straks in september begin ik met fysiotherapie en daar heb ik ontzettend veel zin in.

Op de ALO draait het om de bewegingen die kinderen maken tijdens een gymles, maar ik wil me juist liever bezighouden met de anatomie van het menselijk lichaam. Daar ga je bij fysiotherapie veel dieper op in.”

Koprol

,,Ik vind het belangrijk dat overgewicht bij kinderen wordt aangepakt. Je ziet steeds meer te zware kinderen merkte ik toen ik zelf gymlessen gaf. Als ik iets zou mogen veranderen in de samenleving, zou het dat zijn. Gezond leven en dat ook meegeven aan je kinderen is erg belangrijk.

Ze spelen minder buiten dan vroeger, gamen meer en krijgen nu ook vaak digitaal les. Niet gek dat ze minder bewegen en dikker worden. Ik vind het belangrijk dat mensen van kinds af aan gemotiveerd worden om veel te bewegen. Wat me ook opvalt is dat steeds meer kinderen tegenwoordig achterlopen op motorisch gebied.

Waarschijnlijk komt dat omdat er minder tijd is voor gymlessen op de school. Soms kunnen ze in de eerste klas van de middelbare school nog niet eens een koprol. Dat moet echt anders.”

Wielrennen

,,Ik woon nog thuis bij mijn ouders en broertje, maar ik ben druk bezig met het inrichten van mijn kamer in Groningen, zodat ik daar in september in kan. Mijn twee oudere zussen zijn het huis al uit. We vormen een hecht gezin en onze ouders hebben ons altijd gestimuleerd om te sporten. Ik heb onder andere gevoetbald en gehandbald.

Sinds ik daarmee ben gestopt doe ik aan wielrennen. Mijn broertje en één van mijn zussen doen het ook en we gaan vaak samen een stuk fietsen. Andere familie en mijn vriendinnen zie ik vanwege het coronavirus een stuk minder. Ik videobel wel met mijn beide oma’s en met vriendinnen wandel ik soms een stukje, dat kan wel. Wat ik het meeste mis is de vrijheid om te doen wat je wilt. Mijn vriend zie ik wel gewoon. We gaan sinds januari met elkaar.”

Kledingwinkel

,,Van jongs af aan ben ik bezig met kleding en mijn uiterlijk. Toen ik klein was, speelde ik met barbies en wilde ik modeontwerpster worden. Sinds een jaar heb ik een bijbaantje bij een kledingwinkel in Assen. Toen ik met mijn studie stopte, mocht ik er ook doordeweeks komen werken.

Vanwege het coronavirus is de winkel een maand dicht geweest en inmiddels laten we stapje voor stapje weer meer klanten toe in de winkel. De eerste weken mochten er 24 mensen naar binnen en stond er ’s zaterdags een rij voor de deur. Een van de collega’s stond als gastvrouw bij de ingang.

Ik heb dat ook een keer gedaan. Klanten reageerden gelukkig erg begripvol. De winkel is best groot dus binnen afstand houden lukt meestal wel, behalve als je een klant bijvoorbeeld moet helpen om een rits dicht te doen. Dat voelt weleens ongemakkelijk.”

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via  20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
20 in 2020
menu