Roswinkel: Geen ‘eigen' herdenking op 4 mei

Gedenkteken in Roswinkel

Roswinkel krijgt geen ‘eigen' jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Dit bleek tijdens de ledenvergadering van Plaatselijk Belang Roswinkel.

Die vergadering in Café Pagters werd bezocht door Geert Bos en Herry Thole van het 4 mei-comité in Emmer-Compascuum. Dit comité zorgde ervoor dat Emmer-Compascuum vorig jaar een oorlogsmonument kreeg op de openbare begraafplaats aan de Runde, met daarbij een herdenking. De bedoeling is dat die herdenking in Emmer-Compascuum een jaarlijkse traditie wordt. Bos en Thole wilden kijken of Roswinkel ook behoefte heeft aan een dodenherdenking op 4 mei en of zij eventueel hand- en spandiensten kunnen verlenen.

Alleen een monument

Het antwoord op beide vragen was ‘nee'. In Roswinkel werd in februari vorig jaar een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Amerikaanse parachutist Walter M. Sies. Hij liet op 16 februari 1945 het leven toen zijn vliegtuig door Duits afweergeschut werd geraakt en zijn parachute niet open ging. De historische commissie Roswinkel en de plaatselijke basisschool De Dreske spraken vorig jaar af om ieder jaar op 16 februari een herdenking te houden bij dit moment. In de periode voor die herdenking zet de school de dood van Sies in een breder perspectief en besteedt zij aandacht aan de gebeurtenissen in de oorlog.

Om dan ook nog op 4 mei een ‘eigen' dodenherdenking in Roswinkel te houden, daar voelt Roswinkel weinig voor. In de vergadering van Plaatselijk Belang gaven meerdere mensen aan dat zo'n herdenking veel extra werk oplevert en dat Roswinkel met zijn pakweg 800 inwoners maar een klein dorp is. Roswinkelers die op 4 mei naar een dodenherdenking willen, kunnen terecht in onder meer de omliggende dorpen Nieuw-Weerdinge, Emmer-Compascuum en Ter Apel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu