Rotte kies Exloo wordt getrokken. Nieuwe wijk op locatie melkfabriek. ,,Eindelijk einde aan verpaupering’’

Ruim 55 jaar na sluiting krijgt de grond van de voormalig melkfabriek in Exloo een nieuwe bestemming. Nog dit jaar komen er op het terrein dertig huizen en appartementen te koop.

Jan Bakker (rechts) ,,Het is tijd om het aan deskundigen over te laten''

Jan Bakker (rechts) ,,Het is tijd om het aan deskundigen over te laten'' Foto: Jan Anninga

Geestelijk vaders van het plan zijn voormalig eigenaar Jan Jager, en vader en zoon Jan en Jaap Bakker uit Exloo. Zij hebben hun plannen nu officieel overgedragen aan het Emmer ontwikkelduo Sander Dragtstra (SD projecten) en Arjan Naaijer (MM Vastgoed). Jager kocht het pand ruim veertig jaar geleden voor zijn eigen vleesverwerkingsbedrijf.

Doorbraak

Nadat dit bedrijf stopte, ging het Exloër trio de hort op met het ambitieuze plan om het terrein om te toveren tot woonwijkje. Volgens Jan Bakker ‘om Exloo toekomstbestendig en leefbaar te maken.’ Het gemeentebestuur en dorpsgenoten raakten enthousiast.

Dat de bevolkingskrimp in de gemeente omsloeg naar groei hielp ook. Vorig jaar kwam eindelijk de doorbraak richting sloop en nieuwbouw. De puntjes van hun ‘strijd tegen verpaupering’ konden op de i.

Waarom dragen zij het nu vlak voor de definitieve realisatie toch over aan een andere partij? ,,Het ging allemaal ineens zo snel’’, zegt Bakker. ,,Dus werd het tijd om het aan deskundigen over te laten.’’ Hij stelt veel vertrouwen te hebben in de uitvoering door ‘jongens uit de regio’ Dragtstra en Naaijer.

Terugkeerders

Die beginnen op hun beurt nu samen aan het veelzijdige project. Ze hebben ervaring opgedaan met bouwen in Delftlanden in Emmen, en dat smaakt naar meer. Dragtstra: ,,De gemeente Borger-Odoorn is een fijne gemeente om te bouwen. De lijntjes met de politiek zijn kort. In de loop van dit jaar moet de bouw beginnen. Potentiële kopers kunnen zich nu melden.’’

Het animo blijkt groot. Nu al hebben 25 belangstellenden zich gemeld om een plekje te bemachtigen. Het gaat dan vooral om mensen uit het dorp en de regio, maar ook voormalige inwoners van Exloo die nu elders in het land wonen tonen interesse in een terugkeer.

Zij moeten straks minimaal drie ton neertellen voor een appartement, vrijstaand huis of 2-onder-1-kapwoning. Arjan Naaijer benadrukt het bijzondere karakter van het project. ,,Het wordt wonen in het groen, dus geen afgebakende percelen met schuttingen, maar één geheel. Nieuwe bewoners worden onderdeel van een vereniging van eigenaren.’’

Vergane glorie

Of over een jaar nog iets zichtbaar is van de geschiedenis van de plek is maar de vraag. De fabriek gaat tegen de vlakte en hooguit wordt er nog wat materiaal uit het puin hergebruikt. De ontwikkelaars spelen met de gedachte om in ieder geval in de naam van de nieuwbouw een knipoog naar het verleden op te nemen.

Daarmee is niet alle historie verloren. Deskundigen van het depot historische bouwmaterialen uit Nieuw-Ballinge komen voor de sloop nog een kijkje nemen in het complex om te zoeken naar relikwieën voor hun collectie. Daarna gaat de vergane glorie definitief plat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu