Ruim 100.000 meisjes krijgen brief over dienstplicht, onder wie prinses Amalia

Meisjes krijgen uitleg over diverse wapens op het marineschip Zr.Ms. Tromp, Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Ruim honderdduizend 17-jarige meisjes krijgen deze week een brief waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. Onder hen ook prinses Amalia, die in december 17 jaar wordt.

Eerder kregen alleen jongens de brief over de dienstplicht, maar vanaf dit jaar krijgen ook meisjes de brief. ,,Meiden en jongens in dit land hebben gelijke rechten en gelijke plichten’’, zegt minister Ank Bijleveld (Defensie) in een video op Twitter. In totaal zijn er 212.000 brieven naar 17-jarige jongens en meisjes verstuurd.

De kans dat de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima daadwerkelijk wordt opgeroepen is klein: de opkomstplicht voor militaire dienst is sinds 1997 officieel opgeschort. ,,Maar als de veiligheid van Nederland ooit weer ernstig wordt bedreigd, dan kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten’’, aldus Bijleveld. ,,Die kans is gelukkig niet groot, maar het zou kunnen.’’

Belang

De minister hoopt met deze brief vooral meer belangstelling voor Defensie te wekken bij jonge vrouwen. ,,Defensie is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, meiden!’’

Momenteel is ongeveer 10 procent van de militairen vrouw. ,,Dat is veel te weinig’’, zegt de minister. Ze roept daarom ‘alle meiden in Nederland’ op eens serieus te kijken naar een baan bij Defensie.

Nieuws

Meest gelezen

menu