Ruim 1500 deelnemers tijdens Natuurwerkdag 2019: van vogelkastjes ophangen tot bossen redden

Terwijl het zonnetje langzaam maar zeker door de stapelwolken breekt en het perfect gemaaide gras belicht, zitten zo’n twaalf mannen en vrouwen op zaterdagochtend aan de koffie in het clubgebouw van Golfclub de Semslanden in Gasselte. Allemaal zijn ze goedgemutst: de voorspellingen voor vanochtend waren beroerd, maar het weer laat hen vandaag niet in de steek.

Hamerlanderhout

Na de koffie, het is dan half tien, loopt de groep de golfbaan op. Maar de vrijwilligers die zich opgegeven hebben voor de Natuurwerkdag zijn hier niet om een balletje te slaan. Nee, er ligt werk te wachten in een stukje bos tussen de golfbanen en de Van Veelenweg, de doorgaande N378. Een groep vrijwilligers is al enkele jaren bezig om dit bos nieuw leven in te blazen, vertelt Ben Verburg van Vereniging De Hamerlanden.

„Wij zijn een clubje van een man of honderd, allemaal uit de buurt, die zeer begaan is met onze directe omgeving. Het stuk waar we vandaag aan de slag gaan, hebben wij Hamerlanderhout genoemd. Onze vereniging heeft dit nu zo’n twee jaar in beheer en daarbij krijgen we hulp van Landschapsbeheer Drenthe.”

De Hamerlanderhout ligt tegen een oude spoordijk van de lijn Assen-Gasselternijveen. Die lijn is in 1977 afgebroken en rondom de dijk ontstond een bos. „De gemeente wilde de bomen hier gaan rooien, maar dat zagen wij niet zitten,” zegt Verburg. „Ook de golfbaan had baat bij dit bos, want het houdt flink wat wind tegen. Daarom besloten wij dit stuk natuur maar zelf te gaan beheren. Gelukkig ging de gemeente daarmee akkoord.”

Bruggetje

Bedoeling is dat het bos wordt uitgedund, zodat de zon de bodem wat meer bereikt en de ondergroei meer kans krijgt. Ook legt de vereniging een wandelpad aan. Vandaag, tijdens de Natuurwerkdag, had Verburg het plan om een bruggetje te maken voor over een sloot. Maar dat ging helaas niet door, legt hij uit.

„De sloot ligt vlak langs de spoordijk. Bij het bruggetje moet dus een opgang of trappetje komen, zodat je weer aansluit op het wandelpad dat over de dijk loopt. Maar omdat de dijk beschermd is, wil de gemeente eerst uitzoeken wat de beste plek is om dit alles aan te leggen. Logisch natuurlijk, maar daardoor leggen we vandaag nog geen bruggetje aan. Jammer, maar helaas.”

Gelukkig kunnen de vrijwilligers nog meer dan genoeg andere klusjes doen. Er wordt gesnoeid en gezaagd, met takken gesjouwd en er worden vogelhuisjes opgehangen. De meeste mensen die helpen zijn al lid van de vereniging en komen hier vaker, maar er zijn ook niet-leden op de Natuurwerkdag afgekomen. Zo ook Tonko Engelsman, uit Aalden.

„Ik wilde eigenlijk naar een ander project, iets dichter bij huis. Maar ik zag op de site dat daar het daar erg druk was. Allemaal lief en aardig, maar dan ga ik naar een plek waar het wat rustiger is. Hier kunnen ze mijn hulp goed gebruiken. Bovendien komen mijn voorouders uit Gasselternijveen en heb ik al wat gelezen over dit project. Ik vind het erg mooi wat ze hier doen.”

1545 deelnemers

Ook op zo’n zestig andere plaatsen in Drenthe gingen vrijwilligers zaterdag hard aan de slag voor de meest uiteenlopende projecten. Zo werden slangeneieren geteld en bijenhotels gemaakt, werd er geplagd in het Veen en vooral veel groenonderhoud gepleegd. Aan het einde van de dag, rond een uur of drie, verzamelde een belteam vanuit Hoogeveen alle cijfers van de lokale projectleiders.

Daaruit blijkt dat in totaal 1545 vrijwilligers hebben meegeholpen in Drenthe, zo’n 170 minder dan vorig jaar. „Toch valt ons dat enorm mee, gezien de piek van vorig jaar en de weersvoorspellingen”, laat Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe weten. „Iedereen heeft enthousiast meegedaan en er zijn geen ongelukken gebeurd. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu