Ruim 70 huurwoningen in Klazienaveen zijn nu gasloos en energieneutraal (en bewoners betalen dezelfde woonlasten)

Nul-op-de-meter woningen in Klazienaveen. Foto: BAM Wonen

Ruim zeventig huishoudens in de Sterrenbuurt in Klazienaveen zijn van het aardgas af, nu BAM Wonen 71 verduurzaamde woningen van woningcorporatie Lefier heeft opgeleverd.

Per jaar gaan de woningen meer dan 100.000 m3 gas besparen en de CO2-uitstoot met circa 359.000 kilogram per jaar verminderen. Dat kan dankzij een energiemodule die onder meer een boilervat van 200 liter, een warmtepomp en een warmteterugwininstallatie bevat.

Deze installaties zorgen ervoor dat over een heel jaar de woning tenminste net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt.

Dezelfde woonlasten

De renovatie naar nul-op-de-meter (NOM) maakt de woningen energieneutraal en gasloos. Bewoners betalen na deze makeover bij gelijkblijvend energieverbruik dezelfde woonlasten.

Het is het vijfde verduurzamingsproject in de ketensamenwerking tussen Lefier en BAM Wonen. Aanvankelijk zou BAM de woningen in mei opleveren. Vanwege de coronacrisis heeft de renovatie drie maanden langer geduurd.

De huurwoningen stammen uit de jaren zestig. Tijdens de renovatie konden bewoners in hun woning blijven.

Huizen in nieuw jasje gestoken

Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen eigengemaakte geïsoleerde gevels geplaatst. Ook op het bestaande dak is een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen geplaatst. De kruipruimte is geïsoleerd en de woningen zijn voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu