Ruim acht ton aan bijstandsfraude in Zuidoost-Drenthe opgespoord

De gemeente Emmen heeft vorig jaar 805.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord voor de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Er zijn 97 uitkeringen beëindigd. Dit levert, gerekend naar de toekomst, een besparing van 1,5 miljoen euro op voor de drie gemeenten.

Het ging in de meeste gevallen om onjuiste opgave van de woonsituatie en partnerfraude (het niet doorgeven van samenwonen met een partner), gevolgd door het niet opgeven van inkomsten.

Het komt voor dat mensen ‘onbewust’ frauderen. Mensen geven een wijziging in hun situatie niet juist of niet op tijd door waardoor die persoon ten onrechte een (hogere) bijstandsuitkering ontvangt. Ook dit is bijstandsfraude en ook dat heeft consequenties. De gemeente Emmen wijst erop dat mensen hun gegevens goed moeten controleren en een verandering in de persoonlijke situatie door dienen te geven. Neem bij twijfel altijd contact op, zo wordt er gesteld.

De komende jaren wordt ingezet op het voorkomen van fraude door het geven van voorlichting. Ook worden er achteraf controles gehouden, boetes opgelegd en worden fraudebedragen teruggevorderd.

Nieuws

Meest gelezen

menu