Thuis het vaakst corona. Ruim twintig procent meer besmettingen in Drenthe en Groningen. GGD'en: 'Zorgelijke situatie'

De XL-teststraat in Martiniplaza Groningen. Beeld: DVHN

In Drenthe en Groningen loopt het aantal besmettingen met corona op. Voor de tweede week op rij zijn de weekcijfers gestegen. In beide provincies werd ook meer getest. De GGD'en spreken over een zorgelijke situatie. Bekijk hier de uitsplitsing van de cijfers.

Groningen

In Groningen kwamen er in een week tijd 664 besmettingen bij. Dat aantal ligt hoger dan de week ervoor. Het gaat om een stijging van zo'n 23 procent.

De GGD Groningen stelt: 'Dit is de tweede week op rij dat de trend (licht) stijgend is. Het algehele beeld van afgelopen week voor onze regio, met een besmettingsgraad van ca. 100 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis, blijft daarmee zorgelijk (ondanks het feit dat Groningen het laagst scoort van alle provincies).'

In Groningen zijn in de afgelopen week 4 mensen overleden ten gevolge van corona. Het totale aantal coronadoden in de provincie komt daarmee op 48.

Drenthe

In Drenthe is het beeld vergelijkbaar. Daar kwamen er afgelopen week 676 besmettingen bij. Dat is 20 procent meer dan de week ervoor.

De GGD Drenthe spreekt van een ernstige situatie. 'Na een aantal weken van dalende cijfers is het aantal coronabesmettingen vorige week weer opgelopen.' In Drenthe is de besmettingsgraad omhoog gegaan van 114 naar 136 gevallen per 100.000 inwoners (het landelijke getal van 214 per 100.000 inwoners is ongeveer stabiel).

Waar loopt men het virus op?

De GGD in Groningen heeft uitgesplitst waar de meeste mensen een besmetting opliepen. Bij 54 procent van de geteste mensen is een bron bekend.

- 51% in de thuissituatie (huisgenoten)
- 22% in vrijetijdsbesteding (inclusief sport en contact met vrienden/familie in de thuissituatie)
- 14% in de werksituatie
- 14% in een zorginstelling (inclusief huisartsenzorg, ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg)
- 3% in school en kinderopvang

Verdeling over Groningse gemeenten

In Groningen viel de gemeente Westerwolde vooral op. Dat komt door een oplopend aantal besmettingen in het AZC in Ter Apel.

De top vijf van Groningse gemeenten met meeste besmettingen afgelopen week:

- Stadskanaal (237 meldingen per 100.000 inwoners)
- Westerwolde (222 per 100.000)
- Midden Groningen (174 per 100.000)
- Delfzijl (142 per 100.000)
- Appingedam (129 per 100.000)

Landelijk neemt het aantal besmettingen niet snel genoeg af, zo vindt het Outbreak Management Team. Dat gaf eerder al aan dat versoepeling richting de kerst er niet in zit als de cijfers blijven zoals ze nu zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu