Ruim vijftig kilometer aan kades wordt vervangen in het Fochteloërveen. 'Het is een uniek stukje Nederland'

Het gezelschap schept aan het einde van een eerste stuk nieuwe kade wat zand uit de bak van een wagentje. Lourens Looijenga

,,Ik ben trots op deze herstelwerkzaamheden, ander dreigt deze natuur te verdwijnen.” Enit Scholtens van Natuurmonumenten mocht maandagmiddag samen met Drents gedeputeerde Henk Jumelet officieel beginnen met de vervanging van bijna vijftig kilometer kaders door het hoogveen van het Fochteloërveen. De oude houten kades zijn lek en dus loopt het water het natuurgebied uit.

De eerste houten kades dateren al van 1938, toen Natuurmonumenten voor het eerst grond kocht in het veengebied. Maar ook aan het eind van de afgelopen eeuw was het nog gebruikelijk om met Frans eikenhout kades te timmeren op een leemlaag. Zolang die kades onder water stonden, was er geen probleem. Maar zodra water weg begon te lopen en dus ook de kades niet meer nat waren, begonnen ze te verrotten. Het is dus tijd om een oplossing te bieden die volgens gedeputeerde Jumelet zeker 100 jaar mee moet kunnen. En zelfs als de nieuwe kades in 2122 wat verzakt zijn, kunnen die simpel weer worden opgehoogd, zo is zijn verwachting.