Ruimtegebrek op vliegveld Eelde brengt twee wijken van het bloemencorso in problemen

Vrijwilligers van de corsowijk Hooiweg-Zuid, hier op archieffoto, zoeken nog een andere bouwplek voor hun praalwagen.

Vrijwilligers van de corsowijk Hooiweg-Zuid, hier op archieffoto, zoeken nog een andere bouwplek voor hun praalwagen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Twee corsowijken in Eelde kunnen dit jaar geen gebruik maken van het terrein naast Groningen Airport Eelde. Het vliegveld heeft de ruimte voor de opbouw van twee praalwagens nodig als parkeerplaats.

Corsowijken Hooiweg-Zuid en Rond de Wieken zijn in grote problemen gekomen nu ze geen plek hebben om hun wagens op te bouwen. Volgens corsovoorzitter Jacqueline Haijkens zijn de zorgen groot. „We beginnen 1 april met bouwen en hebben pas in februari gehoord dat we niet meer op het vliegveld terecht kunnen. Om nu nog een andere locatie te vinden wordt ontzettend lastig.”

Onrust en extra kosten

Voor Rond de Wieken is wel een oplossing gevonden. Die kan bij de brandweerkazerne aan de Burgemeester J.G. Legroweg terecht om een tent op te zetten. Daar wordt nu nog bodemonderzoek gedaan, maar de verwachting is dat de corsowijk er op tijd kan beginnen met bouwen. Voor Hooiweg-Zuid, dat al sinds 1974 meedoet aan het bloemencorso, is nog geen alternatieve locatie gevonden.

Een verhuizing is een ingrijpende zaak voor een corsowijk, zegt voorzitter Haijkens. „Je hebt stroom en water nodig, ruimte om je materialen op te slaan. Dit is echt killing , het kost geld om een nieuwe plek in te richten en door de verplaatsing raak je vrijwilligers kwijt.”

Parkeerplaatsen

Directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde zegt dat de luchthaven het bloemencorso tien jaar lang heeft ondersteund met het beschikbaar stellen van ruimte en faciliteiten voor de opbouw van de twee corsowagens. ,,Maar we hebben aangegeven dat elk jaar het laatste kan zijn. We hebben de ruimte nodig als parkeerplaats omdat het aantal vluchten is gestegen.”

De Groot zegt het probleem met het corsobestuur te hebben besproken. ,,Ik heb mee gezocht naar alternatieven en aan de bloemenveiling tegenover het vliegveld gevraagd of de andere wagen daar ondergebracht kan worden.”

De luchthavendirecteur zegt het corso in Eelde een warm hart toe te dragen. ,,Wij hebben al die jaren water en licht betaald, sponsoren het corso en rijden met een wagen van de luchthavenbrandweer mee in de reclameoptocht.”

Alternatief

De problemen rond het vliegveld hebben ook de politiek in Tynaarlo bereikt. Wethouder Jurryt Vellinga heeft namens het college geprobeerd om De Groot op andere gedachten te brengen. „Deze opbouwplekken zijn belangrijk voor het corso. De mededeling dat dit niet meer kan is niet goed getimed door het vliegveld. Ik ben druk met het zoeken naar een alternatief. Ik denk dat ik een oplossing heb, maar daar kan ik nu nog niets over kwijt.”

Volgens gemeenteraadslid Marcel Elzerman van Leefbaar Tynaarlo zou de opstelling van De Groot wel eens gevolgen kunnen hebben voor de goedkeuring van de begroting van de luchthaven. Tynaarlo is mede-aandeelhouder van het vliegveld.

De gemeenteraad van Tynaarlo vergadert dinsdagavond over de begroting voor dit jaar en wordt gevraagd ruim 1,5 ton van het tekort van 2,6 miljoen aan te vullen. „Wij steken als gemeenschap veel geld in het vliegveld. Het zou mooi zijn als De Groot zich daar bewust van toont. Ik denk dat daar best iets tegenover mag staan.”