Ruiner bedrijf schiet met scherp op vervelende jeukrups

Zolang de weersomstandigheden goed zijn, is Van Regteren elke avond en nacht druk met het bestrijden van de eikenprocessierups. Foto: Van Regteren

Met de inzet van een nieuwe en verbeterde machine schiet het Ruiner bedrijf Van Regteren Groenvoorziening met scherp op de altijd vervelende en soms zelfs gevaarlijke eikenprocessierups.

In het voorjaar kan de nog onschuldige rups, die later jeuk maar ook ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken bij mens en dier, nog preventief met nematoden worden bestreden. Dit zijn aaltjes, microscopisch kleine diertjes, die in een nevel van water in de bomen worden gespoten. De beestjes dringen binnen in het lijf van de nog jonge rupsen en verwoesten de plaaggeesten van binnenuit.

Maar de periode waarin deze manier van bestrijden zinvol is, is kort en de weersomstandigheden moeten ook nog eens goed zijn. En dus moet elk schot raak zijn, dacht Herwin van Regteren van het gelijknamige groenbedrijf in Ruinen, dat zich sinds vorig jaar ook bezighoudt met de bestrijding van de eikenprocessierups.

‘Het ruimen van nesten is tijdrovende klus’

,,We zijn vorig jaar begonnen met het ruimen van nesten. Met een grote stofzuiger zuig je de nesten uit de boom. Maar dat is een tijdrovende klus. Als je een grote boom hebt met meerdere nesten erin, dan ben je zo anderhalf, twee uur bezig.’’ Hij wil maar zeggen: er zijn nogal wat ‘besmette’ bomen getuige de vele rood-witte lintjes langs wegen, fiets- en wandelpaden.

Van Regteren verdiepte zich in de preventieve bestrijding en kwam al snel tot de conclusie dat een effectieve aanpak een klus is die nauwgezet moet worden uitgevoerd. ,,Aaltjes kunnen niet tegen UV-licht, dus moet je ‘s avonds en ‘s nachts spuiten. Dit moet in het vroege voorjaar gebeuren wanneer er nog niet al te veel blad aan de boom zit. De temperatuur moet 10 graden of meer zijn en het mag niet regenen of hard waaien.’’

En dan is er nog een niet onbelangrijke beperkende factor: aaltjes zijn eigenlijk gronddiertjes. In een boom houden ze het niet lang vol, tenzij ze snel een rups tegenkomen, die ze kunnen ‘enteren’ en uitschakelen.

Hoe meer aaltjes onbeschadigd de plek van bestemming bereiken, des te beter de bestrijding

De techniek van vernevelen is niet nieuw. Sterker nog, die bestaat al jaren. ,,Er zijn middelen geweest die alle insecten doden. Organisaties, zoals de Vlinderstichting, waren daar natuurlijk niet blij mee. Het gebruik van aaltjes is volledig biologisch.’’ Maar dan moeten de minuscule wormpjes wel ongehavend in de boom worden gespoten. Immers, hoe meer nematoden levend de plaats van bestemming bereiken, des te beter de bestrijding.

Van Regteren koos als eerste bestrijder in Drenthe voor de nieuwste spuitinstallatie van machinebouwer KWH. ,,De machine heeft een speciale spuitkop, waardoor de aaltjes onbeschadigd in de boom terechtkomen.’’ De beestjes zitten in een apart reservoir en worden pas op het laatste moment toegevoegd aan het water. Ze gaan dus niet als in een achtbaan door de installatie en de pomp.

Van Regteren: ,,Op deze manier wordt de overlevingskans van de aaltjes vergroot en het gevolg daarvan is een effectievere bestrijding van de eikenprocessierups.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu