Ruinerwold aangesloten op glasvezel

Foto: Archief DvhN

Ruinerwold krijgt, als eerste dorp in gemeente De Wolden, snel internet. Het plan is om in maart te beginnen met de aanleg van glasvezel. Netbeheerder Rendo wil deels meebetalen.

Ruinerwold krijgt, als eerste dorp in gemeente De Wolden, snel internet. Het plan is om in maart te beginnen met de aanleg van glasvezel. Netbeheerder Rendo wil deels meebetalen.

Eind vorige week hebben Rendo en de stichting Glasvezel De Wolden een intentieovereenkomst getekend, die de komende weken wordt uitgewerkt. ,,We moeten formeel nog een besluit nemen'', zegt directeur Eddy Veenstra van Rendo. ,,Het moet voor ons rendabel zijn, maar de wil is er.''

Rendo wordt in dat geval aandeelhouder. Stichting Glasvezel De Wolden is ook nog in gesprek met andere investeerders. De overeenkomst met de regionale netbeheerder maakt een proef met snel internet in Ruinerwold mogelijk. Voor dat dorp is om praktische redenen gekozen, het ligt dichtbij het glasvezelnetwerk in Meppel waarop wordt aangesloten.

Ook buitengebied

Woordvoerder Floris van Lint van Glasvezel De Wolden spreekt van ‘een zeer belangrijke stap.' ,,Van praten gaan we naar doen. De aanleg van glasvezel beperkt zich niet tot de kern van Ruinerwold, ook de boerderijen, bedrijven en huizen in het buitengebied krijgen snel internet.''

Of de rest van de gemeente ook op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten is afhankelijk van het aantal verkochte abonnementen in Ruinerwold. Mochten dat er niet genoeg zijn, dan blijft de rest van de gemeente verstoken van de aanleg van glasvezel. Van Lint weet niet hoeveel mensen in Ruinerwold een abonnement moeten afsluiten voor een verdere uitrol in de gemeente. ,,Maar'', zegt hij, ,,mocht de 70 procent die nu de intentie heeft uitgesproken dat ook daadwerkelijk doen, dan is dat zeker voldoende.''

De proef in Ruinerwold geldt dus als aanjager voor de rest van de gemeente. Daarnaast is het bedoeld om de techniek te optimaliseren en de kinderziektes eruit te halen. Mensen die aan de proef meedoen wordt gevraagd om elke storing te melden.

Anderhalf jaar

Om te bepalen waar en wanneer andere bewoners in De Wolden ook over snel internet kunnen beschikken, wordt de gemeente in segmenten verdeeld. Bedoeling daarvan is dat gebieden met de meeste animo het eerst op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. De verwachting is dat, bij voldoende abonnementen, de gehele gemeente over maximaal anderhalf jaar van glasvezel is voorzien.

Tot maandag waren 8432 intenties voor glasvezel getekend, ruim boven de benodigde 6890. In gemeente De Wolden staan in totaal 9842 woningen. De prijs van een abonnement ligt, afhankelijk van de aanbieder en het abonnement, tussen de 50 en 80 euro per maand. Binnenkort worden de providers bekendgemaakt.

Stichting Glasvezel De Wolden en netbeheerder Rendo hebben inmiddels een hoofdaannemer geselecteerd, waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt. De wens is om ook lokale aannemers en loonwerkers bij de werkzaamheden te betrekken. Volgens Floris van Lint is dat belangrijk om de kosten, vooral in het buitengebied, binnen de perken te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu