Ruinerwold documentaire krijgt volgend jaar vervolg. 'Kinderen zijn symbool van veerkracht en inspiratie', stelt regisseur Jessica Villerius

Twee miljoen kijkers voor Televizier-Ring Gala, maar geen record ANP

Er komt volgend jaar een vervolg op de prijswinnende documentaire De kinderen van Ruinerwold. Dat zei regisseur Jessica Villerius vrijdagavond in het tv-programma Khalid & Sophie van BNNVARA.

In de vervolgserie worden de kinderen gevolgd bij het verwerken van hun trauma. ,,Ik wil hun verhaal breder trekken. Ze zijn toch een symbool van veerkracht en inspiratie. Hoe je met de juiste hulp uit een situatie van onderdrukking kan komen en zo je trauma kan verwerken. Dat het niet makkelijk is, maar wel kan”, zo vertelde ze aan presentatrice Sophie Hilbrand.

De vierdelige documentaire won donderdagavond de 56e Gouden Televizier-Ring - een primeur, want nog nooit eerder won een documentaire de prestigieuze tv-prijs. Olympisch kampioene Sifan Hassan reikte de prijs uit. En dat precies op de kop af twee jaar nadat Israël, één van de kinderen, wegliep uit de boerderij en het nieuws over de familie naar buiten kwam.

De reeks laat zien hoe hun vader Gerrit Jan met zes van zijn negen kinderen jarenlang in complete isolatie op een boerderij in Ruinerwold leefde, waar hij de kinderen sloeg en misbruikte.

‘Niets hoeft’

De vier oudste kinderen deden eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Villerius, waarin zij vertelden over hun leven in gevangenschap. ,,Het was in het begin natuurlijk heel intimiderend. Al die media-aandacht en cameraploegen. Vanaf de eerste dag wisten ze dat ik geen factor daarin was. En ik heb ze altijd gezegd ‘niets hoeft’.”

Villerius wil volgend jaar laten zien hoe de kinderen in het leven staan. ,,Ik wil hen het verhaal laten vertellen, ze als het ware door het trauma heen navigeren. Dat ze in een veilige omgeving over hun ervaringen kunnen praten. Ik denk dat je op die manier ook vooroordelen bij de kijker kan wegnemen. Als die meer weet, ontstaat er veel meer begrip voor hun verhaal en situatie.”

Ontsnapping

De affaire kwam aan het licht toen zoon Israël twee jaar geleden uit de boerderij ontsnapte om iets te gaan drinken in een dorpscafé. Daar raakte hij aan de praat met dorpsbewoners en vertelde hij over hun leven in totale afzondering. Een paar dagen later was Ruinerwold wereldnieuws: internationale media deden verslag over de ’holbewoners’ die jarenlang in de kelder van de boerderij hadden geleefd.

Bijna twee miljoen kijkers

De serie over de Kinderen van Ruinerwold kreeg gisteravond 54 procent van de stemmen. Andere prijzen voor beste presentator en presentatrice gingen naar André van Duin en Nikkie de Jager.

Het Televizier-Ring Gala was wel het best bekeken programma van de avond. Op de tweede plek stond het NOS Journaal van 20.00 uur, met 1,76 miljoen kijkers.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu