Ruinerwold klusjesman Josef B: 'Als ik niet word vrijgelaten, ga ik in hongerstaking tot ik dood ben'

Tussentijdse zitting in zaak Ruinerwold ANP

Josef B. (59), de klusjesman in de ‘zaak Ruinerwold’, gaat in hongerstaking tot hij is overleden. ,,Drie maanden hou ik niet vol. Dan ben ik dood.” Dat zei de Oostenrijker nadat de rechtbank in Assen besloot dat hij in de gevangenis moet blijven.

B. zit net als vader Gerrit-Jan van D. al elf maanden in voorarrest. Ze worden onder meer verdacht van vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D. Donderdag was er een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de beide mannen. Alleen B. was daar bij aanwezig. Hij is de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar de zes jongste van de negen kinderen van Van D. sinds 2009 tegen hun zin zouden zijn vastgehouden.

Hongerstaking tot ik dood ben

B. vindt, samen met zijn advocaat Yehudi Moszkowicz, dat hij van alle kanten door de staat kapot wordt gemaakt. Hij heeft door zijn opsluiting schulden opgebouwd, is twee van zijn bedrijfspanden in Meppel en Zwartsluis kwijt en dreigt daarbij ook de boerderij in Ruinerwold uit te worden gezet. „Ik ben er klaar mee”, zei hij als laatste woorden. „Ik heb besloten dat ik in hongerstaking ga tot ik dood ben.”

Moszkowicz haalde een e-mail aan die hij kreeg van een van de vijf jongste kinderen, die samen nog steeds achter hun vader staan. „We vinden het pijnlijk als mensen denken dat wij het slecht hebben gehad”, citeerde de advocaat. „We hebben een goede opleiding genoten, merken we nu we een tijd in de maatschappij leven. Natuurlijk missen we wat sociale vaardigheden, maar we leren snel.”

Aan plafond opgehangen

Op basis van onder meer deze brief vindt de raadsman dat B. moet worden vrijgelaten. Ook refereerde de raadsman aan een verklaring van een Oostenrijker, die begin augustus is verhoord. Het gaat om de man die aan lange tijd aan een plafond zou zijn opgehangen en later nog een maand zou zijn vastgehouden in een keet.

Moszkowicz maakte de vergelijking met seksuele bondage, omdat de Oostenrijker heeft gezegd dat het niet tegen zijn wil gebeurde. „Er is hem door het OM gevraagd: bent u daar vastgebonden? ‘Ja’, werd er geantwoord. Ik heb nog nooit gezien dat SM-meesteressen, die van dit soort zaken vaak hun werk maken, hiervoor worden opgepakt. Waarom zit mijn cliënt dan wel vast?” Een reclasseringsrapport bevestigt volgens Moszkowicz dat B. de behandeling van zijn strafzaak in vrijheid kan afwachten.

‘Dan ben ik al dood’

Toch ziet de rechtbank geen veranderde omstandigheden en nog genoeg bezwaren om B. nu op vrije voeten te stellen. Over drie maanden komt er een nieuwe zitting, waarop de zaak in februari over vijf dagen inhoudelijk behandeld moet worden. „Dat haal ik niet, dan ben ik al dood”, beet de Oostenrijker de rechtbank nog toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu