Ruinerwold neemt afscheid van Sjaak van der Sterre met erehaag van meer dan een kilometer

De kroeg verplaatste zich vrijdag tijdelijk naar de straten van Ruinerwold. Honderden mensen stellen zich langs de kant van de weg op om afscheid te nemen van kroegbaas Sjaak van der Sterre. Hij overleed afgelopen zaterdag op 61-jarige leeftijd.

Voor even lijkt er een dak te zitten op Dijkhuizen, de centrale weg in Ruinerwold. Iedereen begeeft zich even in café Centraal, de kroeg die Van der Sterre samen met zijn vrouw Ina de afgelopen vijftien jaar bestierde. Het dorp komt samen, want een uitvaart met maximaal dertig personen voor hun Sjaak? Nooit.

Achterop zijn rode Dodge pickup wordt Van der Sterre naar de begraafplaats bij Blijdenstein gereden. Dochter Janine achter het stuur, vrouw Ina als bijrijder en zoons Martin, Alex en Tim, alle drie gehuld in Feyenoord-shirts, naast hun vader. De handen van kinderen en kleinkinderen zijn met kleurrijke verf vereeuwigd op de kist. Gevolgd door familie en vrienden, die de tranen maar moeilijk kunnen bedwingen. Alle mensen langs de kant van de weg maken het tot een indrukwekkend geheel.

Tot ver buiten het dorp staan mensen, uit Ruinerwold en omstreken. Iedereen maakt even tijd. Een erehaag van meer dan een kilometer tot gevolg. Velen houden de voorgeschreven 1,5 meter afstand, maar voor sommigen wordt het toch allemaal te veel. Afscheid nemen van de man aan wie iedereen in het dorp wel een herinnering heeft, valt zwaar. Dan is het onweerstaanbaar toch even te knuffelen, elkaar vast te pakken of even de hand op de schouder te leggen. De coronapandemie valt voor even in het niet.

‘Sjaak bedankt’

En zoals het Van der Sterre betaamt, ging het vrijdag niet stilletjes voorbij. Begeleid door applaus, knallend vuurwerk, bemoedigende woorden of een proostend gebaar met een flesje bier maakt hij zijn laatste meters door het dorp. Sommigen ploppen beugelflesjes bier open op het moment dat de stoet passeert. De grote kerels die in de weekenden bij Sjaak aan de bar de macho uithingen, pinken nu timide een traantje weg.

Veel mensen dragen shirts met het logo van de kroeg erop, anderen timmerden een groot bord met ‘Sjaak bedankt!’ erop in elkaar. De steun aan de nabestaanden is groot. En als de stoet uit het zicht is verdwenen, kan Ruinerwold maar een conclusie trekken: dit afscheid was passend voor de markante kroegeigenaar. Al is hij misschien zelf de meest nuchtere deze middag, zoals te lezen is op het voeteneind van zijn kist: ‘t is niet aans .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu