'Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. had grootse plannen voor commune met verslaafden'

De opgepakte vader Gerrit Jan van D. (67) die zes kinderen vast zou hebben gehouden op een boerderij in Ruinerwold had eind jaren negentig al grootse plannen voor een commune met verslaafden. Hij kocht hiervoor drie stukken weiland bij het Staphorster bos, bevestigt de zoon van de vorige grondeigenaar. Het project is nooit van de grond gekomen. 

Het stuk land bij Staphorst van Gerrit Jan D.

Het stuk land bij Staphorst van Gerrit Jan D. Foto: Raymond Boere

Een paar weken geleden was zoon Berend Veldman (68) er toevallig nog met zijn kleinkinderen. Zijn vader had de gronden sinds 1965 in bezit maar verkocht het in 1997 aan Gerrit Jan van D. Veldman was nieuwsgierig wat hij er nu zou aantreffen. ,,Maar het was een onvoorstelbare wildernis geworden. We zagen er zelfs nog een sneeuwuil’’, zegt hij in zijn werkplaats in Staphorst.

Zo zagen de drie percelen van 6,5 hectare die Van D. kocht voor ruim 42.000 euro er zeker niet uit bij de overdracht op 1 april 1997, herinnert Veldman zich. Hij weet nog dat hij het land voor de verkoop met de tractor heeft bewerkt om er grasland van te maken. Geen enkele boer in de regio stond echter te trappelen om de gronden over te nemen totdat Gerrit Jan van D. zich aandiende.

Zelfvoorzienende dagbesteding

Veldman kent Van D. zelf niet, maar van zijn inmiddels overleden vader hoorde hij in die tijd wel dat Van D. grootse plannen had met de lap grond. ,,Hij wilde er een project met verslaafden op beginnen. Ze een dagbesteding geven en helemaal zelfvoorzienend zijn.’’

Een half jaar voor de aankoop van de gronden richtte Van D. een welzijnsstichting op onder de naam Natural Health Ways, blijkt uit de Kamer van Koophandel. Van D. ging voortvarend aan de slag met zijn project. Op het landgoed liggen grote aarden wallen en er is een bomenrij in een zichtbare ovaal geplant. Maar volgens buurtbewoners moest hij al snel stoppen omdat hij geen vergunning kreeg. Een container die op het terrein had laten plaatsen moest hij weer laten verwijderen.

Eigenaar was voor buren mysterie

De afgelopen vijftien jaar is er zeker niets meer aan het terrein gedaan. Op diverse plekken liggen nog verroestte spullen om land mee te bewerken, zoals een kar en een grasmaaier. Aan een open veld staat een jagershut en tussen twee aarden wallen hangt nog een schommel aan een houten balk.

Ook plantte Van D. er fruitbomen met noten en appels, maar buren in de omgeving kunnen zich niet herinneren dat hij ze ooit zelf heeft geplukt. De buurvrouw die sinds 2013 met haar echtgenoot pal naast het perceel woont heeft er nog nooit iemand gezien. En dus plukt zij het fruit nu maar, biecht ze op. ,,De appels smaken heerlijk’’, lacht ze.

Jarenlang was het niet alleen voor haar een groot mysterie wie de eigenaar was. ,,We kregen geregeld mensen aan de deur die aan ons vroegen of wij wisten wie de eigenaar was.’’ Zo weet ze zich te herinneren dat het Waterschap hem zocht omdat zij nog geld van hem zouden kregen.

Politie zet terrein af

De zoektocht van anderen maakten ook deze bewoners nieuwsgierig. Ze zijn ook op zoek gegaan naar de eigenaar, achterhaalden zijn naam, maar kwamen daarmee niet verder. Tot afgelopen maandag, toen in de boerderij in Ruinerwold bleek dat een vader met zijn zes kinderen in totale afzondering leefde. ,,Toen zeiden we tegen elkaar; als dat die man maar niet is. Het bleek toch zo te zijn. Bizar.’’

De politie heeft het terrein dat grenst aan het Staphorster bos inmiddels afgezet om bezoekers te weren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu