Rumoer rond Thierry Baudet die schaaktoernooi opent

Op sociale media is wat deining ontstaan over Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie (FvD), die het internationale schaaktoernooi in Hoogeveen gaat openen.

Een aantal mensen vindt niet dat politici zich moeten inlaten met dergelijk ceremonieel vertoon. Anderen menen dat de denkbeelden en opvattingen van Baudet over moslims respectloos zijn en dat de FvD-voorman met zijn aanwezigheid de buitenlandse deelnemers met dat geloof in verlegenheid kan brengen.

Van Wely en het FvD

Daarnaast is er verbazing over de politieke relatie van toernooidirecteur Loek van Wely met Baudet. Van Wely staat op de 28e plek op de kandidatenlijst van het FvD. De organisatie legt echter een link met de voorliefde van Baudet voor schaken.

Hij groeide op met de schaaksport, waarin zijn opa en overgrootvader hoge ogen gooiden. Baudet zelf schopte het ooit tot jeugdkampioen van Haarlem. De officiële opening van het Hoogeveen Schaaktoernooi is op 20 oktober in het raadhuis van Hoogeveen.

SP

Het is niet voor het eerst dat een politicus het toernooi met wereldvermaarde grootmeesters opent. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Eric Smaling, Tweede Kamerlid voor de SP en parlementair schaakkampioen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu