Rumoer rond rol Tichelaar en lijsttrekkersdebat

De bemoeienissen van de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar met het landelijk lijsttrekkersdebat op 8 februari in Groningen zorgen voor veel rumoer in de politiek.

Tichelaar en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) werden het niet eens met de drie regionale omroepen RTV Drenthe, RTV Noord en Omroep Friesland over een debat tussen zeven landelijke lijsttrekkers. Tichelaar en het SNN (organisator en geldschieter) veegden onderwerpen als ‘asielbeleid’ en ‘de ontevreden kiezer’ van tafel en weigerden 50PLUS uit te nodigen als vervanger voor PVV-kopstuk Geert Wilders, die afzegde. Dat was het breekpunt voor de omroepen die niet meer verantwoordelijk willen zijn voor de inhoud.

Gräper begrijpt niets van Tichelaar

,,Ik begrijp niets van Tichelaar’’, zegt Groninger gedeputeerde Fleur Gräper (D66) die er verder het zwijgen toe doet. Haar Drentse collega Henk Brink (VVD) toont begrip: ,,Wie betaalt, kan ook bepalen, toch?’’ Maar de Groninger VVD is woest. Volgens de liberalen zet Tichelaar het Noorden voor schut. ,,Dit is volstrekt verwerpelijk’’, zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse. ,,Geen politieke partij, geen samenwerkingsverband, geen bobo mag tornen aan de persvrijheid en de vrijheid een politiek debat in te richten. En zeker niet namens politieke partijen. Wij zijn gebaat bij waakhonden.’’

D66 Drenthe noemt bemoeienis in een door media vormgegeven debat ‘niet passend’ en wil op korte termijn uitleg van Tichelaar. Jan Nagel, voorzitter van 50PLUS, vindt dat de uitgenodigde lijsttrekkers deelname aan het debat alsnog moeten weigeren. ,,PvdA-bobo organiseert ‘debat’. Dat betekent: niet praten over immigratie’’, zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma. Op Twitter meldt Marijke van Beek, partijgenoot van Tichelaar en burgemeester van Eemsmond: ,,Journalistieke vrijheid onder alle omstandigheden. #Lijsttrekkersdebat.’’

‘Geen journalistieke productie’

De Groninger commissaris van de Koning René Paas valt zijn Drentse collega bij met de uitspraak dat het lijsttrekkersdebat ‘geen journalistieke productie’ is. Met andere woorden: de omroepen gaan helemaal niet over de inhoud. Maar dat staat haaks op wat volgens de regionale zenderbazen was afgesproken, namelijk dat de journalistieke invulling van de onderwerpen bij de redacties lag.

Ze zenden het debat nog wel uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu