Run op boosterprik tegen corona leidt tot wachtrijen en overbelaste telefoonlijnen. Zo maak je een afspraak voor een vaccinatie

Ook Defensie helpt bij het versnellen van de boostercampagne. Foto: ANP

De boostercampagne tegen corona komt in een stroomversnelling, maar probleemloos gaat dat niet. Toch kun je prima een afspraak maken, als je maar even weet hoe.

De belangstelling voor de boosters is zo groot dat de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn overbelast is geraakt. Ook staan op tal van priklocaties mensen in de rij die snel even een boostertje willen halen zonder afspraak.

Zo maak je een afspraak voor een boosterprik

Op dit moment kunnen mensen van 60 jaar en ouder een boosterprik krijgen, mits hun laatste vaccinatie (of herstel van corona) tenminste drie maanden geleden was.

Heb je geen haast?
● Wacht dan op de uitnodigingsbrief. Daarin staat wat je verder moet doen

Wil je sneller?
● Maak een online afspraak via coronavaccinatie-afspraak.nl
● Je moet inloggen met je DigiD
● Als je bent ingelogd kun je ook zien wanneer jouw laatste vaccinatie was
● Heb je geen DigiD? Dan adviseert de GGD dringend om er een aan te maken

Meer informatie
GGD/GHOR
GGD Drenthe
GGD Groningen

Boosteren tegen omikron

Volgens het RIVM zijn de boosters dringend nodig om de opmars van de zeer besmettelijke omikronvariant te stuiten. Daarom heeft minister Hugo de Jonge de campagne versneld. Uiterlijk in januari moet iedereen van 18 jaar en ouder een boosterprik gehad kunnen hebben. De minimale periode tussen de laatste vaccinatie en de boosterprik is ingekort van zes naar drie maanden.


Naar verwachting 9,5 miljoen boostervaccinaties

Voor de GGD vormt de versnelde boostercampagne een enorme uitdaging. In totaal moeten naar verwachting zo’n 9,5 miljoen boosterprikken worden gezet. Afgelopen zondag stond de teller op iets meer dan 1 miljoen. Het tempo moet dus omhoog, maar nog lang niet alle priklocaties zijn klaar. Ook zegt de GGD nog zo’n 9.000 extra mensen nodig te hebben.


Bellen heeft geen zin

Door de grote drukte is het nu niet mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Bellen met de eigen GGD heeft ook geen zin, want die kan sowieso geen boosterafspraken inplannen. Alles gaat via een landelijk systeem.

Ongeveer 1,4 miljoen prikken per week

Om het streefgetal van eind januari (nog 8,5 miljoen prikken) te halen, moeten er per week ongeveer 1,4 miljoen vaccinaties worden toegediend. Dat is vergelijkbaar met de piek van de vaccinatiecampagne eind juni-begin juli. Het vergt een forse opschaling, want in de afgelopen week (van zondag 5 tot en met zondag 12 december) werden er net iets minder dan 500.000 boosters toegediend.

Hulp van het leger

Die aantallen kunnen volgens het ministerie van Volksgezondheid mogelijk worden dankzij de inzet van reservisten die zich hebben gemeld. Daarnaast levert het leger boven op de 750 militairen die nu al zijn ingezet voor de boostercampagne, nog eens 750 mensen. Verder komt er hulp van het Rode Kruis, hbo- en mbo-studenten, huisartsen, ziekenhuizen en vooral door de grootschalige aanwas via uitzendbureaus.

Nieuws

menu