Run van Gieten 2021 verplaatst naar augustus: 'We zullen ons strikt aan de regels houden'

Al veertien jaar wordt de Run van Gieten in mei georganiseerd. In 2020 kon de hardloopwedstrijd niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, maar dit jaar is het verplaatst naar augustus en hoopt voorzitter van de organisatie Fred Snoep dat het daardoor wél door kan gaan.

Deelnemers van de Run van Gieten in 2019

Deelnemers van de Run van Gieten in 2019

Dag Fred, de Run van Gieten wordt weer georganiseerd. Wat houdt het precies in?

„De Run van Gieten is een hardloopevenement dat primair bedoeld is om mensen in beweging te krijgen. We hebben afstanden van 250 meter voor kinderen tot aan de UltraRun van 50 kilometer. Iedereen kan meedoen. Met de verschillende afstanden proberen we beweging vanaf jonge leeftijd al te stimuleren. We zien ook dat er jongeren zijn die na een paar jaar doorschuiven naar langere afstanden.”

In 2017 werd de UltraRun (50 kilometer hardlopen) uit het programma gehaald. Waarom was dat?

„Voor de UltraRun moesten we heel veel organiseren. 50 kilometer is natuurlijk een lange afstand. Daardoor moesten we meer vragen van onze vrijwilligers. Er moet natuurlijk begeleiding zijn voor het hele stuk. We hebben bij de snelste lopers die voorop lopen een snelle fietser of een motor meerijden en in het midden fietsen er ook mensen mee. Daarnaast hebben we meer verkeersregelaars nodig om ervoor te zorgen dat de lopers op een veilige manier kruispunten kunnen oversteken en we moeten extra bevoorradingsposten neerzetten waar eten en drinken te krijgen is. Het vraagt dus meer organisatie.”

Waarom hebben jullie besloten om de UltraRun toch terug te laten komen?

„Er was weer vraag naar! De lopers die kortere afstanden liepen schuiven nu door naar langere afstanden. We hadden de 25 kilometer, dus de halve marathon, nog in het programma zitten, maar we zien meer mensen trainen voor langere afstanden dus daarom hebben we de UltraRun weer teruggebracht.”

Normaal is de Run van Gieten in mei. Jullie hebben besloten om het dit jaar te verplaatsen naar augustus vanwege het coronavirus. Waarom hebben jullie dat al zo vroeg besloten?

„We zien op dit moment nog niet echt een daling in het aantal besmettingen en we zijn nog maar net begonnen met vaccineren. Als organisatie wilden we niet het risico nemen om het te laten doorgaan in mei. Er komt veel publiek op de Run af en we willen die verantwoordelijkheid niet nemen. Daarnaast willen we ook niet op het laatste moment tegen mensen moeten zeggen dat het toch niet door kan gaan.”

Hoe verwacht je dat het evenement er in augustus uit gaat zien?

„We stemmen het af met de gemeente. Normaal gesproken moeten we altijd al een vergunning aanvragen. Deze keer zullen we ook met het Covidteam van de gemeente Aa en Hunze moeten overleggen. Ik verwacht dat er zeker nog beperkingen zijn en dat we afstand van elkaar moeten houden. We gaan ons in ieder geval strikt aan de regels houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu