Ricardo Fecken uit Emmer-Compascuum en Sarah Kingma uit Emmen doen mee aan nieuw tv-programma Over Winnaars: 'Ik ben zoveel meer dan een beperking'

In het nieuwe tv-programma Over Winnaars gaan acht mensen met een handicap een uitdaging aan. Sarah Kingma uit Emmen en Ricardo Fecken uit Emmer-Compascuum doen mee.

Samen met presentator Jamai Loman hebben ze een uitdaging uitgekozen. Een loodzware hindernisbaan voor Fecken en Kingma wil met illusionist Hans Klok op het podium in Las Vegas staan. Voor beiden een grote opgave, maar ze willen laten zien dat ze tot veel in staat zijn. Ze zijn niet zielig omdat ze een handicap hebben, ze staan vol in het leven.

In februari 2019 werd het linker onderbeen van Fecken afgezet. Hij ziet zichzelf niet als gehandicapt. ,,Ik functioneer gewoon in de maatschappij. Ik rijd auto, heb werk en ik sport.” De amputatie voelde voor hem juist als een nieuwe start, nadat hij drieënhalfjaar had rondgelopen met een slecht functionerend onderbeen. Dit had hij overgehouden aan een zwaar auto-ongeluk in 2015.

Ervaringsdeskundigen

Toen Fecken eenmaal het besluit had genomen om zijn onderbeen te laten amputeren, wilde hij graag weten wat hem te wachten stond. Hij zocht naar filmpjes van ervaringsdeskundigen, maar die waren er niet. ,,Daarom besloot ik om het hele proces van mijn amputatie te vloggen. Op die manier kon ik mensen informeren die ook een amputatie stond te wachten.” Fecken kreeg veel reacties naar aanleiding van zijn filmpjes. Een daarvan was van RTL, of hij mee wilde doen aan Over Winnaars ?

Fecken gaat akkoord en wil als uitdaging een Obstacle Run doen. Een hindernisbaan, waarbij niet alleen hindernissen worden bedwongen maar ook grote stukken worden hardgelopen. Een gigantische uitdaging voor Fecken, amper zeven maanden na zijn amputatie. En dat ook nog een van de zwaarste runs van Nederland, de 6,5 kilometer lange Harbour Run in Rotterdam. Hij hoeft de wedstrijd niet alleen te doen, presentator Jamai Loman loopt, klimt en klautert met hem mee.

 

Ook Sarah Kingma werd door het RTL-programma benaderd. De Emmense heeft al meer dan vijftien jaar de zenuwziekte MS. In deze periode kon ze goed leven met haar ziekte, maar de afgelopen anderhalf jaar was een achtbaan. Haar milde vorm van MS werd een progressieve variant en hierdoor zat zij ineens aan een rolstoel gekluisterd. Als laatste strohalm besloot ze stamceltherapie te doen in Rusland, en die behandeling sloeg aan.

,,Volgende week vier ik mijn stamcelverjaardag”, vertelt Kingma. De stamceltherapie wordt in Nederland niet vergoed, maar via crowdfunding wist ze het benodigde geld in te zamelen. Tegelijkertijd besloot ze om het hele proces te filmen. ,,Op deze manier kon ik echt wat terugdoen. Ik bleef maar vloggen, want mensen moesten toch weten waar hun geld heen ging.” Het is tekenend voor de 36-jarige Drentse, die elke ochtend blij wakker wordt omdat ze nog leeft.

Hans Klok

Voordat haar behandeling begon, had Kingma al een uitdaging gekozen: schitteren naast illusionist Hans Klok in Las Vegas. Vanwege haar therapie moest dit een aantal maanden worden uitgesteld. Maar uiteindelijk betaalden alle offers zich uit. Kingma heeft de aflevering al gezien en wat ze zag, raakte haar diep. ,,Ik vond het fantastisch om aan het programma mee te doen. Vooral die trip naar Las Vegas.” Doordat ze zichzelf van een afstand bekeek, besefte ze ineens welke metamorfose ze in de afgelopen anderhalf jaar heeft doorgemaakt. “Ik dacht altijd: ‘bek op het stuur en gaan’, maar tijdens het kijken brak er echt iets bij mij.”

Fecken heeft de aflevering met opzet nog niet gezien, hij wil zich laten verrassen. Hij is dankbaar dat hij aan het programma mocht meedoen. ,,Ik ben op plekken geweest waar ik normaal nooit zou komen en ik heb allemaal nieuwe mensen ontmoet. Daarnaast wil ik laten zien dat het leven niet ophoudt na een amputatie of dwarslaesie.” Te veel mensen gaan volgens hem bij de pakken neer zitten. Door zijn deelname laat hij zien wat er wel allemaal mogelijk is.

De strijdlust bij Fecken en Kingma is een opvallende overeenkomst. Beiden zijn ontzettend positief ingesteld. Tijdens het gesprek zetten ze de nadelen van hun handicap constant in perspectief. Ze benadrukken wat er nog wél kan en dat anderen er soms veel slechter aan toe zijn. De reden dat Kingma aan het programma heeft meegedaan is helder: ,,Ik wil laten zien dat je zoveel meer bent dan een beperking. Je handicap is misschien maar 5 procent van wie je bent.”

Woensdag 28 oktober is de aflevering van Over Winnaars met Sarah Kingma om 21.15 op RTL 4 te zien. Woensdag 2 december volgt de aflevering met Ricardo Fecken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu