Scala in Hoogeveen ver na middernacht 'beloond' met lagere bezuiniging, na bizarre begrotingsvergadering

Een bizarre avond en nacht in politiek Hoogeveen. Alsof de raad onvervalste koehandel bedreef vlogen de bedragen links en rechts over tafel. Grootste ‘winnaar’ na het optrekken van de kruitdampen: Scala. Die kreeg kort na 01.00 uur nog even 92.000 euro toegeschoven.

Scala in Hoogeveen: van huilen naar een beetje lachen tijdens bizarre begrotingsavond

Scala in Hoogeveen: van huilen naar een beetje lachen tijdens bizarre begrotingsavond Foto: DvhN

It ain’t over till the fat lady sings ’, tweette wethouder Janita Tabak. Ver na middernacht schalde haar stem na een ultiem wijzigingsvoorstel van D66, nummer dertien in de rij. De begrotingsvergadering was toen al vijf en een half uur gaande.

D66 waagde een poging de onroerendezaakbelasting (ozb), die kort daarvoor bijna de helft minder was verhoogd, nog een plusje van 0,7 procent te geven. Daarmee kwam 92.000 euro beschikbaar. Geld dat het financieel geplaagde Scala hard kan gebruiken om het vege lijf in de bezuinigingsstrijd te redden.

Want twee uur eerder leek het kunstencentrum genoegen te moeten nemen met een subsidie van 280.000 euro per jaar. Dat is nu nog 462.000 euro. En wordt dus 372.000 euro vanaf 1 januari 2022.

‘Zwaar weer’

Scala-directeur Thijs Torreman, gebeld voor een reactie, voorspelde bij een jaarsubsidie van 280.000 euro zwaar weer en vervelende gevolgen voor duizenden kinderen die cultuureducatie genieten. Hij liet weten een korting van maximaal 20 procent nog te kunnen dragen, maar even 180.000 euro minder toucheren zag Torreman zeer somber in. ,,We belanden nu in zwaar weer met onze instelling.’’

Dat was rond 22.30 uur. Twee en een half uur later zag de Scala-wereld er ineens heel anders uit. De korting op het kunstencentrum bedroeg plots nog maar 19 procent en een beetje. Maar toen lag Torreman vermoedelijk al op één oor. Onbereikbaar, hij had genoeg gehoord.

De bizarre eindfase van de Hoogeveense begrotingsvergadering werd ingeluid met een wijzigingsvoorstel om de extra ozb-verhoging van 28 procent te verlagen naar een plus van 16 procent in 2021. Dat amendement van CDA en Gemeentebelangen kreeg steun van D66 en de SGP. En dus was er een meerderheid.

D66 in de bocht

De dekking voor het gemis aan inkomsten werd gevonden in minder sparen en het uitstellen van investeringen. Het gemak waarmee donderdag bedragen van links naar rechts over tafel gingen, moet D66 tot het stoute plan hebben gebracht om de ozb toch nog een tikje te verhogen.

Met 0,7 procent om precies te zijn. De extra ozb-verhoging in 2021 komt daarmee dus uit op 16,7 procent. Maar het levert wel de 92.000 euro op waarmee Scala vermoedelijk gered is. Het voorstel werd met 21 stemmen voor en 9 tegen aangenomen.

Harde verwijten

Tevreden gezichten bij een aantal fracties, maar tegelijkertijd was er (weer) diep chagrijn over de afgestofte partijpolitiek. De ‘nieuwe mores’ in de raad waren na een kortstondige opleving weer in de koelkast gezet. Het bewierookte ‘samen’ verviel in fractiegericht scoren. Zonder gunfactor. Er vielen harde verwijten en er was politiek verdriet over de gang van zaken.

In het rijtje ‘winnaars’ staan behalve Scala ook de bewaakte fietsenstalling in het centrum. De bezuiniging van 43.000 euro is van tafel. Fietsers gaan voor de bewaakte stalling in het koopcentrum mogelijk wel een kleine bijdrage betalen. Nu kost dat nog niets. De gemeenteraad denkt aan een bedrag van 1 euro.

De raad wil dat het college met alle betrokken partijen een voorstel uitwerkt voor behoud van de fietsenstalling. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke sponsoring, andere vormen van samenwerking en een bijdrage uit de provinciale pot voor binnensteden.

Vrijwilligersorganisaties

De gemeente blijft verder vrijwilligersorganisaties als Humanitas, Toon Hermans Huis, Alzheimercafe. Contactpunt Mantelzorg en de Stichting Welzijn Doven financieel ondersteunen. De voorgestelde bezuiniging wordt opgevangen binnen het totale budget voor mantelzorg. Een werkgroep die zich bezighoudt met de informele zorg werkt de bezuiniging verder uit.

Het carillon in Hoogeveen wordt ook de komende jaren bespeeld. De functie van beiaardier stond vanwege de bezuinigingen van 12.000 euro op de tocht, maar een raadsmeerderheid vindt dat de klanken van een carillon tot het immaterieel cultureel erfgoed behoren.

Ook zou de restauratie van het klokkenspel van twee jaar geleden zou teniet worden gedaan als het carillon niet geregeld wordt bespeeld. Besloten is nu om (deels) te bezuinigen op de publicaties van gemeentelijke mededelingen (Het Torentje) in de Hoogeveensche Courant.

Verliezers

Verliezers waren er ook. Neem het Activiteitenfonds, met een budget van 230.000 euro. Dat is opgeofferd voor Scala. Uit het fonds kunnen gezinnen die rond moeten komen van een uitkering per gezinslid per jaar 85 euro krijgen voor bijvoorbeeld bezoek aan zwembad, theater of museum. Ook kan het geld gebruikt worden voor krant, televisie of sportvereniging.

Zo’n 2700 personen, onder wie 700 jongeren maken daar gebruik van. Dat kan volgend jaar niet meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu