Schaakster Machteld van Foreest (10) wil ‘de beste vrouw van de wereld’ worden

De meisjes waren in de minderheid bij het NK jeugdschaak. FOTO HILBRAND DIJKHUIZEN

In Van der Valk Hotel Assen is zaterdag het NK jeugdschaak afgesloten. Zeven dagen achtereen waren hier de allergrootste talenten van Nederland aan zet.

Van Foreest is de achternaam. Tja, dan weet je het wel. Machteld, tien jaar oud, is er een uit het befaamde stad-Groninger schaakgezin. Alle zes kinderen zijn talentvolle schakers.

De oudste en bekendste, de net 19 geworden Jorden, werd drie jaar terug de jongste grootmeester in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Machteld, het enige meisje, en tweelingbroer Nanne zijn de jongsten van het gezin.

Van Machteld wordt beweerd dat ze misschien nog wel het meeste talent van allemaal heeft. Dat wil dus wel wat zeggen.

Machteld schaakt al jaren tegen jongens

Zaterdagmiddag rond een uur heeft Machteld van Foreest er net haar laatste partij op dit NK op zitten. Ze is eerste geëindigd. Niet in een van de meisjesgroepen, want Machteld schaakt al een aantal jaren tegen jongens. Van hen krijgt ze tenminste nog tegenstand. Een beetje dan, want ze is nu dus ook kampioen bij de C-jeugd.

Machteld sprokkelde afgelopen week een halve punt meer bij elkaar dan nummer twee Daniel Kutchoukov, een jongen van dertien. Even leek een barrage nodig om de eindwinnaar te bepalen. Kutchoukov echter besluit het toernooi met remise, eentje meer dan de jongste Van Foreest (zeven keer winst, twee remises).

Lezen en spelletjes spelen ook leuk

Intussen is Machteld ook gewoon een meisje van tien. Samen met een vriendinnetje gaat ze nu even snacken. Als de verslaggever zo nodig toch over het schaken wenst te praten, wil ze wel kwijt dat ze ‘de beste vrouw van de wereld’ wil worden. ,,De beste schaakster, bedoel ik.”

Gaat dat lukken? Met een olijke blik: ,,Ja, ik denk het wel.” Ze vindt lezen ook leuk. En spelletjes spelen. Maar ben je een Van Foreest, dan staat het schaken als vanzelfsprekend op één en Machteld maakt niet de indruk dat ze daar moeite mee heeft.

‘Warenhuis Vanderveen te rumoerig voor een schaaktoernooi’

Het NK jeugdschaak is voor het tweede jaar op rij bij Van der Valk in Assen gehouden. Toernooidirecteur Pieter Tromp legt uit dat het kampioenschap steeds drie jaar achtereen op dezelfde locatie wordt georganiseerd. Volgend jaar verzamelt het Nederlandse schaaktalent zich dus nog één keertje in de Drentse hoofdstad.

Tromp en consorten hoefden niet lang te zoeken naar een geschikte plek in Assen. ,,Vanderveen had gekund, maar zo’n warenhuis is toch wat te rumoerig voor een schaaktoernooi. Het Drents Museum was ook een optie, maar uiteindelijk bleek het Van der Valk ideaal: mooie locatie, goed bereikbaar en kijk eens wat een rust hier, op de eerste verdieping.”

Door een aantal opengedraaide ramen komt een royale portie frisse lucht naar binnen. Al die jonge, hardwerkende hersenen kunnen wel wat afkoeling gebruiken.

Schaaksport aan aandacht vrouwenemancipatie ontsnapt

Vorig jaar deden meer dan honderd schakers mee, nu op de kop af 88. ,,Er is strenger geselecteerd”, legt Tromp uit. Aangekomen in de grote wedstrijdzaal is hij op fluistertoon overgeschakeld.

Het zijn voor 70 procent jongens, schat hij. De schaaksport is tot nog toe aan de aandacht van de vrouwenemancipatie ontsnapt. Machteld van Foreest is slechts een bliksemafleider.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu