Schaken als vehikel voor partijpolitiek (+video)

Thierry Baudet was vrijdagavond in theater De Tamboer in Hoogeveen. Hij opende het internationale schaaktoernooi en bereed er zijn politieke stokpaardjes.

Een politieauto voor de deur, beveiligers bij de zaal. Ze hielden geen verband met de ledendag van zorgorganisatie Icare, elders in De Tamboer. Al was er wel lichte opwinding onder de argeloze bezoekers. ,,Baudet? Wat mut die man hier’’, vroeg een oudere dame zich af.

 

Ophef

Een schaaktoernooi openen. Voor Baudet echter voet op Hoogeveense bodem had gezet, was op sociale media ophef ontstaan over het bezoek van de partijleider van Forum voor Democratie (FvD). Over zijn populisme en volkse demagogie, zijn bejegening van personen en bevolkingsgroepen.

 

Verbazing

Ook was er verbazing over de politieke relatie van toernooidirecteur Loek van Wely met Baudet. Van Wely staat op de 28ste plek van de kandidatenlijst van het FvD. De organisatie legde echter een link met de voorliefde van Baudet voor schaken, toch ooit maar mooi jeugdkampioen van Haarlem.

 

Toespraak

In zijn toespraak gebruikte Baudet de schaaksport als dankbaar vervoermiddel voor zijn partijpolitieke boodschap. Het ging over de in zijn ogen verwerpelijke structuren binnen de huidige politiek, ‘waar loyaliteit belangrijker is dan kwaliteit’. Over de tekortkomingen van de Europese Unie en ‘een volledig gebrek’ aan langetermijnvisie in politiek Den Haag. ,,Wat dat betreft doen grote schaaklanden als Rusland en China dat politiek véél beter.’’

Na partijgenoot Loek van Wely nog ‘een plusje’ te hebben gegeven voor zijn FvD-steun, ging het weer over schaken.

Nieuws

menu