Schapen schieten alle kanten van het Balloërveld op na laagvliegende helikopter van Defensie. Herder verontwaardigd: 'Een puberstreek'

De schaapskudde op het Balloërveld is donderdag zo geschrokken van een laagvliegende helikopter van Defensie dat die dieren alle kanten op vluchten. Herder Reinier van Klinken noemt het een ‘puberstreek’ van de oefenende piloot.

Schaapherder Reinier van Klinken.

Schaapherder Reinier van Klinken. Foto: NP Drentsche Aa / Andre Brasse

Van Klinken liep donderdagmiddag op het Balloërveld mee met een collegaherder en haar nieuwe hond. Zijn eigen, meer ervaren hond hield in de tussentijd de kudde in de gaten. Op dat moment trok een Apache-legerhelikopter laag over het natuurgebied, om iets verderop stil in de lucht te blijven hangen. „Het was een mooi gezicht, ook mooi voor de toeristen die op dat moment de kudde bekeken”, zegt van Klinken.

Maar dan maakt de helikopter een onverwachte manoeuvre. „Het leek wel alsof de piloot even een fotootje van de omgeving aan het maken was, of zoiets. Ineens volgde een haakse bocht en vloog hij precies over de kudde. De schapen schrokken daar flink van en in paniek stoven ze alle kanten op, de hond erachteraan om ze allemaal weer bij elkaar te krijgen.”

‘Waar slaat dat op?’

Volgens de herder is er geen sprake van schrik of schade, maar hij is wel verontwaardigd. „Ik heb er eerst een nachtje over geslapen, maar ik vind het nog steeds een puberstreek. Gewoon flauw. Op het moment dat die Apache daar hing, kon hij alle kanten op. Links, rechts, vooruit, omhoog. Waarom dan precies de kudde doorkruizen? Waar slaat dat op?”

De herder heeft donderdag geprobeerd contact te zoeken met Defensie, zonder succes. „Via de telefoon kwam ik niet verder. Online moest ik een formulier invullen, maar dat schiet niet op. Ik wil gewoon weten waarom die piloot dat deed. Dat je met die helikopters moet oefenen, snap ik helemaal. Ik maak het al twintig jaar mee, nooit gedoe gehad. Maar het leek alsof deze piloot ervoor koos het op deze manier te doen.”

‘Nederland is klein’

Apaches van luchtmacht hielden afgelopen week een laagvliegoefening in Midden-Drenthe. Esther Broekman van Defensie Helikopter Commando zegt dat de bemanning altijd probeert rekening te houden met mens, dier en natuur. „Nederland is een klein land en we hebben heel veel. Paarden, koeien, schapen, natuur- en recreatiegebieden. We kunnen niet voor honderd procent garanderen dat er niets fout gaat.”

Eerder deze week stierven twee vogels in een vogelpark in Ruinen na een oefening met een legerhelikopter. De ene vogel vloog zich van schrik dood, de andere viel uit zijn nest. „Een piloot heeft naast het besturen van de helikopter ook te maken met procedures voor de oefening en moet constant in de gaten houden waar hij of zij wel en niet mag vliegen. Dan wil er weleens iets misgaan. Maar we willen te allen tijden voorkomen dat er schade ontstaat.”

Blij met melding

Broekman is blij met de melding van Van Klinken en heeft contact met hem gezocht. „Het is goed dat hij melding maakt van dit soort voorvallen. Daarover kunnen wij in gesprek met onze bemanning.”

Als mensen overlast ervaren van vliegbewegingen of het geluid van laagvliegende toestellen, is het volgens Broekman van belang dat zij het melden. „Als een melding op de goede plek terecht komt, kunnen we er iets mee doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu