Schatten uit Armenië vullen vanaf 11 mei nieuwe expositie in Drents Museum in Assen

De tweekoppige Ararat met op de voorgrond Khor Virap, 2020. Foto: Hans Avontuur

De geschiedenis en cultuur van Armenië staat centraal in de archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië die van 11 mei tot en met 30 oktober te bezichtigen is in het Drents Museum in Assen.

Aan de hand van ongeveer 160 archeologische voorwerpen voert de tentoonstelling bezoekers door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië.

Een groot deel van de collectie was nog nooit eerder in ons land te zien. Zoals topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan: gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers.

Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani. Verder bestrijkt de tentoonstelling een periode van ongeveer een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.).

Archeologie in het Drents Museum

Het museum in Assen stond eerder in het teken van archeologie-collecties van uiteenlopende culturen, zoals China ( Terracotaleger van Xi’an , 2008), Georgië ( Goud uit Georgië , 2010), Guatemala ( Maya’s - Heersers van het regenwoud , 2016) en Iran ( Iran - Bakermat van de beschaving , 2018).

Nieuws

menu