Scheepvaart Meppel ligt een week plat

De Meppelerdiepsluis. Foto: Strukton

Schepen met een grote diepgang kunnen het Meppelerdiep tussen Meppel en Zwartsluis een week lang niet gebruiken. Reden is de sloop van de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis.

De sloopwerkzaamheden zijn nodig om de keersluis om te bouwen tot schutsluis. In 2015 is al de eerste roldeur van de schutsluis geplaatst. Om de tweede roldeur te kunnen plaatsen, wordt maandag gestart met de sloop van de bestaande keersluis. Tijdens de stremmingsweek wordt vrijwel 24 uur per dag gewerkt. De sloopwerkzaamheden vinden plaats van 07.00 tot 19.00 uur. Het werk geeft geluids- en trillingshinder voor de directe omgeving vanwege de inzet van zwaar materieel.

De nieuwe sluis krijgt een bakstenen uiterlijk, zodat hij past bij het historische karakter van Zwartsluis. Dat de sluis roldeuren krijgt, is voor Nederlandse begrippen vrij uniek. Met de nieuwe schutsluis worden stremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden voorkomen. De Meppelerdiepsluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren.

Voor schepen met een grote diepgang is de gehele route de hele week gestremd. Schepen met een maximale diepgang van 1,60 meter kunnen omvaren via Blokzijl. De naastgelegen grote kolksluis is in deze periode gesloten. Rijkswaterstaat start met de eerste fase van de sloop. Daarom is het scheepvaartverkeer gestremd van maandag 8 februari 00.00 uur tot en met zondag 14 februari 24.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu