Scheuren door de blubber bij Havelte

Blubberwegen en grote plassen water, de mannen vinden het maar wát prachtig. Foto Marcel Jurian de Jong

Dikke blubber en vierhonderd terreinwagens. Wat wil een man nog meer. Scheuren met die hap! Op het militaire oefenterrein in Havelte ging het zaterdag helemaal los.

Of we een rondje kunnen meerijden. Jazeker, zegt voorzitter Marcel Korendijk van de stichting 4x4 Drenthe. ,,Dat is hem.” Hij wijst naar een pick-up, zonder achterruit. ,,Een Range Rover Classic uit 1984, V8 motor, 3,5 liter. Die wil wel.” De wagen heeft geen achterraam of afscherming achterin. ,,Die heb ik er af gehaald. Met Sinterklaas kreeg ik een flex, die moest ik even uitproberen.” Verse buitenlucht dus, met uitzicht op twee lpg-tanks in de bak. ,,Deze jongen loopt 1 op 4,5. Snap je?”

Maar gelukkig heeft de Ranger Rover wel een voorruit en twee deuren, zodat we toch aardig beschermd zijn tegen natte sneeuw en opspattend modder. Want blubber zat op het oefenterrein in Havelterberg. Waar normaal militairen rondscheuren met hun voertuigen mogen nu de mannen met de terreinwagens los. Ze komen uit heel Nederland en zelfs uit België en Duitsland om hier met hun vierwielaangedreven wagens te crossen. We zien ook vrachtwagens, legertrucks, buggies en quats.

Het domein van de stoere kerels

Korendijk geeft zijn Range Rover gas. ,,Mooi geluid hè.” De knop op de versnellingspook ontbreekt. ,,Die ben ik tijdens de eerste rit al kwijt geraakt. Geef niks joh.” Marcel stuurt links en rechts over de paden waar ook de zware pantservoertuigen van Defensie doorploegen. Het valt nog mee. ,,Wacht maar even”, roept Korendijk. Hij stuurt zijn bak een paadje binnendoor en ja hoor: één dikke blubberweg met grote plassen water. Het domein van de stoere kerels, het stikt hier van de voertuigen. BMW, Volvo en Jeep slingeren van links naar rechts en gaan op en neer door diepe moddergleuven. De Rover heeft er weinig moeite mee. ,,Ik hoef niet bij te sturen, hij glijdt er vanzelf doorheen.” Hoppa, even een dikke waterplas meegenomen. De voorruit slaat dicht met modder. Gelukkig doet de ruitenwisser het. Knopje aan en we hebben weer zicht.

Een Jeep heeft minder geluk. Hij zit vast. Een wagen van de organisatie biedt de helpende hand. Lier uit, om de trekhaak en klaas is Kees. De Jeep kan verder. Roelof Jan ter Veen uit Hoogezand heeft minder geluk. Zijn SsangYong Korando heeft de geest geven. De motorkap staat omhoog. ,,De fourwheeldrive is uitgevallen. Ik denk door zand tussen de koppeling.” Hij grijnst erbij. Ter Veen maakt er een fijn dagje van met zijn zoon Anton. ,,Ooo, we krijgen hem wel weer aan de praat. We willen hier nog wel even los.”

Vanessa

,,We gaan nu even kijken bij Vanessa”, zegt Korendijk. In de verte verrijzen twee hoge bulten met daar tussenin een enorme waterplas. Een van de spectaculairste punten op het parcours. Een voor een rijden de wagen vanaf de ene bult door het water en dan via de tweede bult weer omhoog. Dat valt niet mee. Twee jongens in hun Mitsubishi blijven halverwege de laatste berg steken. De wielen graven zich steeds dieper in de modder. Hopeloze zaak, constateert Korendijk. ,,Veel te veel gas.” Een zware tractor biedt uitkomst en trekt de gestrande Japanner over de heuvel.

Wat is nu de lol. ,,Ach, ik ben psychosociaal verpleegkundige. Mijn collega's snappen niks van wat ik doe. Maar de kinderen zijn bij schoonmoeder, mijn vrouw is uit logeren. Dit is mijn dag.”

Stichting 4x4 Drenthe

De Stichting 4x4 Drenthe telt 120 leden. Die komen uit de hele provincie, maar ook uit Groningen. Zo woont voorzitter Marcel Korenwijn uit Haren. De club houdt zo'n tien keer per jaar een off-road rit voor 4x4 voertuigen. Twee keer per jaar op de Havelterberg, maar ook in het buitenland.

In november werd de rit afgelast vanwege de slechte gesteldheid van het terrein. Bovendien had Defensie het terrein nodig voor en na de tocht. Er wordt gebruik gemaakt van speciale (particuliere) terreinen en openbare -verharde en onverharde- wegen. De auto's die meerijden zijn voorzien van een geldig kenteken en mogen op de openbare weg rijden.

De volgende rit staat gepland voor 19 maart.

Bekijk ook de fotoserie bij het 4x4 scheuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu