Schimmeluitbraak in gemeentearchief Emmen: schoonmaakactie op komst (maar nog geen geld voor structurele maatregelen)

Door schimmel aangetaste documenten uit het Emmer archief. Foto: Gemeente Emmen

Het archief van de gemeente Emmen kampt met een schimmeluitbraak. In ieder geval 126 strekkende meter documenten van de voormalige dienst gemeentewerken is door schimmels aangetast.

Dit is ruim een derde deel van het archief van deze voormalige afdeling, die zich onder meer bezighield met de aanleg van wegen, het onderhoud van schoolgebouwen en gemeentelijke bouwprojecten.

De gemeente trekt bijna 110.000 euro uit om de aangetaste documenten en dit gedeelte van het archief door een specialistisch bedrijf te laten reinigen. Omdat de gemeente financieel gezien in zwaar weer zit, wordt er vooralsnog geen geld uitgetrokken voor structurele maatregelen om te voorkomen dat de schimmels terugkeren.

Volgens een woordvoerster van de gemeente komt er nog dit jaar een plan met daarin preventieve maatregelen. Waar mogelijk worden de huidige dozen na einde levensduur van 20 jaar vervangen door zuurvrije exemplaren. Hierdoor hebben schimmels minder kans. ,,Het is op dit moment helaas niet haalbaar om al deze dozen tijdig te vervangen’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het gemeentearchief is te vinden in het gemeentehuis, onder de centrale balies waar mensen naartoe moeten voor rijbewijzen en paspoorten. Nadat bleek dat er een schimmeluitbraak was, werd het Nationaal Archief ingeschakeld voor nader onderzoek. Dat stelde vast dat er actieve schimmels waren op dozen en dossiers, op de vloer en op planken en ook zwevend in de lucht.

Schimmels tasten documenten aan, die de gemeente op basis van de wet in goede, geordende en toegankelijke staat moet bewaren. Doet de gemeente niets, dan breiden de schimmels zich steeds verder uit. Dan dreigt ook 2,6 kilometer archief in dezelfde ruimte aangetast te worden en komt ook 5 kilometer archief in andere ruimten in de gevarenzone.

Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken

Omdat schimmels gezondheidsklachten bij mensen kunnen veroorzaken, adviseert ook de GGD de gemeente om in actie te komen. Het archief wordt niet door grote groepen mensen bezocht. Op het gemeentehuis werkt een klein groepje ambtenaren dat zorg draagt voor het archief en op verzoek voor anderen documenten opzoekt en ter inzage geeft.

De gemeente had geen geld voor de aanpak van de huidige schimmels op de plank liggen en doet een greep uit het potje onvoorzien. Na de schoonmaak moet het archief weer op orde worden gemaakt, zodat alles weer goed en snel te vinden is. Wat dit gaat kosten, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu