Schoenenboer Jan Schutrups uit Exloo gaat Europa in. Vrouwen van PSV strijden op zijn schoenen naar beker in de Champions League

Jan Schutrups is in zijn nopjes. De ondernemer heeft in Eindhoven een deal gesloten met voetbalgrootmacht PSV. De damestak van de club loopt komend seizoen op schoenen uit Exloo.

Jan Schutrups verovert de voetbalwereld

Jan Schutrups verovert de voetbalwereld Foto: DVHN

In voetbalstadions door heel Europa liggen straks voetstappen van schoenen uit Exloo. De actieve Nederlandse arbiters op het Europees kampioenschap behoren tot de vaste klantenschare. Individuele voetbalprofs waren dat al. Nu lijft Schutrups de ene na de andere profclub in. De schoenen worden gedragen onder de clubkostuums en trainingspakken. Vooral vlak voor en na de wedstrijd.

Tatoeage in de schoen

De schoenensponsor is volgend jaar hofleverancier voor spelers en staf in de Nederlandse Eredivisie. Bij de mannen heeft Schutrups de voet tussen de deur bij FC Emmen, FC Groningen, Emmen, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle en nu zijn dus ook de vrouwen van PSV aan boord. Het team van voetspecialisten maakt van de profspelers een 3D voetscan en een op maat gemaakte zool in de schoenen uit Exloo. ‘Een tatoeage’ in de schoen noemt Schutrups het.

Hoewel hij al een tijdje meeloopt in het profvoetbal, verbaast Schutrups zich nog steeds over het conservatieve wereldje. ,,Het vergelijken van dure horloges, sportwagens en voetbalvrouwen is nog steeds heel normaal maar zorg voor het echte kapitaal, de voeten, houdt nog te wensen over. Daar kan voetbal nog veel leren van bijvoorbeeld atletiek.’’

Kleedkamerhumor

Op zich snapt hij het wel: ,,Anekdotes over een bezoek aan de pedicure doen het een stuk minder in de kleedkamer of aan tafel bij een voetbaltalkshow.’’ Toch merkt Schutrups een kentering. Clubs en profs die serieus werk maken van hun schoeisel zijn in opkomst.

Hij geniet van de samenwerking met profs. ,,Als we de kleedkamer binnenkomen met onze apparaten en kennis moet de pikorde even bepaald worden. Wij weten hoe het loopt, kennen als amateurs de voetbalhumor, en spelers raken toch snel overtuigd van het nut van goede voetzorg. Wat we doen is geen hogere wiskunde, ze kunnen in het voetbal wel wat boerenverstand uit onze regio gebruiken.’’


Telefoontje uit Hamburg?

Het team uit Exloo maakt de komende maanden met regelmaat de rit naar Eindhoven voor de samenwerking met de dames van PSV. De bekerwinnaar en nummer twee van de Eredivisie speelt volgend seizoen Champions League. In de selectie een aantal internationaals van over de hele wereld.

Schutrups heeft plannen om met hen een soort van ‘Schutrups-inside’ te maken. Filmpjes en podcast over voetbal en voeten. Met de deal wordt de eigen regio niet vergeten: ook de samenwerking met de voetbalvrouwen van ACV Assen gaat door.

De Champions League het EK en eredivisie kunnen worden afgevinkt. Er is nog iets mooiers. Jan Schutrups droomt van een telefoontje uit Hamburg van zijn favoriete club: FC Sankt Pauli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu