Scholen in Drenthe en Groningen moeten zich aan vier coronaregels houden. Een goede ventilatie is volgens het RIVM cruciaal in de strijd tegen verspreiding van virus

De scholen in Noord-Nederland kunnen volgende week onbekommerd open, maar de aanvoer van verse lucht is essentieel.

Foto:

Foto: ANP

RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte dinsdag, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer, dat de ventilatie in de gebouwen in orde moet zijn. Dat houdt de verspreiding van het coronavirus tegen.

,,Je moet de binnenlucht gewoon verversen’’, aldus Van Dissel. Dat kan door simpelweg de ramen te openen. Er zijn ook scholen met een recirculatiesysteem. Dan wordt de lucht binnen rondgepompt. Als de filtersystemen deugen en de filters tijdig worden ververst, hoeft dat geen probleem te zijn. Anders wel.

Verkeerde ventilatie

Het virus lijkt eerder dit jaar in sommige verpleeglocaties te zijn rondgepompt door al dan niet verkeerde of verkeerd onderhouden ventilatiesystemen. Dat wierp dinsdag in de Tweede Kamer de vraag op of de scholen in Noord-Nederland wel veilig open kunnen nu de zomervakantie voorbij is. PvdA’er Lodewijk Asscher vroeg er nadrukkelijk naar.

Scholen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Daar staan de regels in voor een juiste ventilatie. Handhaving van deze regels is niet aan het RIVM, zei Van Dissel. Maar: ,,De documenten zijn volgens mij kraakhelder.’’ En: ,,Een goede ventilatie betekent uiteindelijk dat er minder besmetting is’’.

Debat

Vandaag (woensdag) gaat de Tweede Kamer voor het eerst sinds de ingang van het zomerreces in debat over het coronavirus. De heropening van de scholen zal zeker onderwerp worden van gesprek. Asscher was na de lezing van Van Dissel nog niet gerust. ,,Het kabinet zal met een beter verhaal moeten komen.’’

De nieuwe cijfers laten zien dat het virus flink in opmars is, met name onder jongeren. De twintigers hadden afgelopen week het grootste aandeel in de positieve testen. Daarna volgen de dertigers, veertig- en vijftigers en, met enige afstand, de tieners.

'Dit is geen loos alarm'

De jonge groep besmetten verklaart de nog relatief geringe toename in de groei van het aantal ziekenhuisopnames - momenteel liggen er 127 patiënten in de ziekenhuizen - maar dat kan over twee weken heel anders zijn, waarschuwde onder anderen Nicolette Rigter van de gezamenlijke GGD’s. ,,Dit is geen loos alarm. Reken maar dat jonge mensen contact hebben met oudere generaties. Dat zien wij dan over enkele weken terug.’’

Vier regels

Scholen en schoolgaande kinderen moeten bij de start van het schooljaar vier regels in acht nemen; zieke kinderen blijven thuis, de leraar houdt 1,5 meter afstand, mensen met klachten laten zich nauwgezet controleren en ventilatie van het schoolgebouw moet in orde zijn.

De verschillen binnen Nederland zijn groot. Ook Van Dissel wees de Tweede Kamer op de geografische verschillen. ,,Een school in Appelscha heeft een andere risico-omgeving dan een school in het Westen.’’

De komende dagen is het RIVM en de GGD’s er alles aan gelegen om mensen eerder en sneller te laten testen. Er blijken relatief veel besmette mensen vrijelijk rond te lopen. Jonge mensen hebben vaak milde klachten. Van de mensen die worden gebeld door de GGD omdat zij contact hadden met een positief getest persoon, bekent driekwart dat hij eigenlijk al wat grieperig of verkouden is.

De GGD’s voeren de capaciteit voor bron- en contactonderzoek op van 550 naar 1050 fte over drie weken. Uiteindelijk moeten hiervoor 2000 mensen beschikbaar zijn. Het aantal teststraten gaat landelijk van 80 naar 104.

Om de huiver voor het testen weg te nemen kijkt de GGD naar kleinschaliger testcentra om de hoek. Voorts stelt het RIVM voor de verplichte quarantaineperiode van 14 dagen te bekorten tot 10 dagen. Ruim 90 procent van de besmette mensen wordt binnen 10 dagen ziek of verkouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu