Scholenkrimp Aa en Hunze nog forser

De scholen in Aa en Hunze krimpen harder dan in andere gemeenten in Drenthe. De gemeente neemt de ‘koppositie’ over van Borger-Odoorn.

Uit cijfers van CMO-Stamm over de ontwikkelingen in de bevolkingscijfers was al duidelijk dat vooral het basisonderwijs in Aa en Hunze rekening moet houden met een aanmerkelijke daling van het aantal leerlingen. Berekeningen van Planning Verband Groningen bevestigen die trend niet alleen, het worden er tot 2025 nog honderd minder dan tot nu toe werd aangenomen.

In 2025 zijn er nog 1474 leerlingen voor de basisscholen in de gemeente. Dat waren er eind 2015 nog bijna vierhonderd meer. Dat krijgt zeker gevolgen voor de scholen, maar welke is afhankelijk van de uiteindelijke verdeling.

De snelle daling van het aantal leerlingen geldt nog niet voor het voortgezet onderwijs. Het Dr. Nassaucollege in Gieten had eind vorig jaar 318 leerlingen en dat worden er volgens de verwachtingen in 2017 360. De vestiging van de scholengemeenschap in Gieten groeit mede doordat scholen in de omtrek opleidingen afstoten. Maar ook het voortgezet onderwijs ontkomt niet aan de bevolkingskrimp. In 2025 rekent de verwachting nog 257 leerlingen voor het voortgezet onderwijs in Aa en Hunze.

Volgens wethouder Harry Dijkstra is het twijfelachtige record niet direct bepalend voor het scholenbestand in de gemeente, omdat er altijd onvoorziene omstandigheden een rol kunnen spelen. Niettemin is het logisch dat de kleinste scholen in de gemeente het lastig krijgen in de naaste toekomst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu