Schonere diesel van frituurolie tanken kan sinds kort ook in Roden

De schonere dieselolie is gemaakt van plantaardig materiaal zoals frituurvet. Foto Wytze Hoogs

Diesel tanken die gemaakt is van plantaardig materiaal kan sinds kort aan de Nieuweweg in Roden.

Tank S verkoopt daar als eerste tankstation in de gemeente Noordenveld de zogenoemde HVO 100 diesel. Die is niet van aardolie gemaakt, maar van bijvoorbeeld frituurolie en andere plantaardige oliën en vetten, veelal afkomstig uit de voedingsindustrie.

Wethouder: mooie overbrugging

De gemeente Noordenveld omarmt het initiatief. Wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) zal bij het officiële startmoment donderdag HVO 100 diesel tanken. „Een deel van onze auto’s en machines zal hier nu deze brandstof gaan tanken”, laat zij weten. Ze ziet HVO 100 diesel als een goede overbrugging op weg naar brandstoffen die helemaal niet tot uitstoot van CO2 leiden.

De schonere diesel is wel duurder dan die op fossiele grondstoffen: de dagprijs voor een liter is 1,529 euro, waar gewone diesel 1,159 euro kost. Benzine kost 1,519 euro.

Volgens commercieel manager Pim Meijer van eigenaar Van Staveren van het tankstation komt dit doordat HVO 100 nog op kleine schaal wordt geproduceerd. Hij hoopt dat gemeenten, provincies en vervoersbedrijven het product afnemen, waardoor de vraag toeneemt en de prijs daalt. Hij stelt dat het gebruik van HVO 100 diesel tot 89 procent minder uitstoot van CO2 leidt. Vooral doordat het plantaardig materiaal tijdens de groei eerst CO2 uit de lucht heeft gehaald, voor het tot brandstof wordt verwerkt.

Provincie Groningen

Ook de provincie Groningen omarmt het gebruik van HVO 100 en laat de helft van wagenpark op deze brandstof rijden.

Meijer waarschuwt dat niet alle dieselauto’s de HVO 100 brandstof goed verwerken en dat het dus verstandig is eerst even bij de dealer te informeren of dit kan. Het is geen probleem als je HVO 100 diesel en fossiele diesel door elkaar gebruikt.

Nieuws

Meest gelezen

menu