Schoolbestuur Diedeldoorn wil schikken over lekkend dak, maar gemeente Emmen wil dat Raad van State beslist

De katholieke basisschool Diedeldoorn aan de Veldstukken in Rietlanden. Foto: DvhN

De gemeente Emmen ziet het niet zitten om een claim van schoolbestuur stichting Primenius van 86.000 euro te schikken voor 38.000 euro.

Dat bleek dinsdag bij de Raad van State waar Emmen in hoger beroep is gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland.

Primenius heeft het lekkende dak van basisschool De Diedeldoorn in de wijk Rietlanden laten herstellen. Volgens het schoolbestuur is gebleken dat er constructiefouten zaten in het dak, zodat de schade als gevolg daarvan is voor rekening van de gemeente.

‘Primenius had dak beter moeten inspecteren’

Maar Emmen stelt dat constructiefouten niet zijn aangetoond. De kosten die gemoeid zijn met het nieuwe dak zijn dan ook geen huisvestingskosten die voor vergoeding in aanmerking komen, vindt de gemeente. Als Primenius het dak beter had geïnspecteerd zou het volgens een woordvoerder van de gemeente een hoop geld hebben gescheeld.

De totale kosten van het nieuwe dak van de school bedroegen 120.000 euro. Een deel daarvan betaalt Primenius zelf omdat het valt onder onderhoudskosten. Maar ruim twee derde van de rekening heeft het schoolbestuur bij de gemeente neergelegd. Die zit er behoorlijk mee in de maag, ook omdat Primenius van de rechtbank gelijk heeft gekregen.

‘Niet heen en weer tennissen’

Het schoolbestuur wil niet dat de zaak ‘heen en weer wordt getennist’ en deed een schikkingsvoorstel. Emmen wil echter een richtinggevende uitspraak van de Raad van State. Er liggen verzoeken bij de gemeente van twee andere schoolbesturen waar hetzelfde speelt. Om die reden heeft Emmen geen nieuwe beslissing genomen hoewel de rechtbank dat in juli vorig jaar wel aan de gemeente had opgedragen.

De rechter doet over enkele weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu